Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

вступна кампанія

portal.lviv.ua

П'ятниця, 17 жовтня 2014, 17:06

Міносвіти оприлюднило нові умови вступної кампанії у 2015 році

вступна кампанія

Міністерство освіти і науки України презентувало нові умови прийому до вузів на 2015 рік

Про це повідомила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун, передає прес-служба Кабінету міністрів.

Зокрема, чітко встановлені обмеження на прийом сертифікатів ЗНО: вузи матимуть право приймати сертифікати лише поточного навчального року.

Перший заступник міністра зазначила, що саме тому в умовах прийому до вузів на 2015 рік немає встановлених мінімальних прохідних балів. 

Також змінюється процедура розподілу місць державного замовлення. Відповідно до Закону «Про вищу освіту», абітурієнт подає заяву на проходження ЗНО, зазначає спеціальності та вказує вузи, у яких він бажає вчитися. Після проходження ЗНО і складання вступних іспитів, автоматично по кожній спеціальності формується рейтинговий список.

«Місця державного замовлення підуть у ті університети, які зазначили вступники, у свої заявах, - наголосив Інна Совсун. - Тобто бюджетні місця будуть отримувати не вузи, а найсильніші абітурієнти».

Але така система у повній мірі запрацює з 2016 року. Із 2015 року буде діяти перехідний період для запровадження цієї новації. Так, наступного року вузам перед початком вступної кампанії надаватиметься 80% тієї кількості місць державного замовлення, яку вони мали минулого року. Решта 20% місць, які залишаться по цій спеціальності, розподілятимуться за вищеописаним принципом.

Прийом документів вступників розпочнеться 10 липня, а закінчиться 1 серпня о 10:00. Списки рекомендованих до зарахування будуть оприлюднені 2 серпня.

Крім того,  встановлюється пріоритетність різних заяв на вступ. Абітурієнт, який готується до вступу, повинен зорієнтуватися: ким він хоче бути і де він хоче навчатися.

За словами Совсун, наступного року цієї проблеми не буде, бо всіх абітурієнтів зараховуватимуть у першу хвилю. Це відбуватимуться завдяки тому, що кожен вступник, який має право подавати 15 заяв (по три заяви в п’ять вузів), повинен виставити пріоритетність кожної заяви.

«Наприклад, вступник найбільше хоче вступити на право в Києво-Могилянську академію – це пріоритет №1, і якщо він потрапляє за своїми балами в цей вуз, то її всі інші заяви автоматично анулюються, і ця людина «не бовтається» в списках і штучно їх не розтягує», розповіла заступник міністра.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.