Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

ярмарок підкупу

unn.com.ua

Четвер, 23 жовтня 2014, 13:27

У Львові активісти провели "Ярмарок підкупу" виборців

ярмарок підкупу

"Ярмарок підкупу" виборців провели у Львові представники громадських організацій. На проспекті Свободи до львів'ян підходила молодь і пропонувала продати свій голос на виборах.

 

Про це пише "Голос України".

Перехожим пропонували широкий вибір. Комусь давали продукти, комусь гроші, а декому навіть хотіли відремонтувати дорогу.

Ніхто, до кого зверталися активісти, не погодився продати свій голос.

Але в реальному житті ситуація на Львівщині інакша. Як повідомляють представники "Опори" та "Комітету виборців України", заможні кандидати часто намагаються достукатися до своїх виборців через матеріальні блага.

Вони почали підготовку задовго до виборів. Ремонтували дороги, встановлювали пластикові вікна у школах, підкуповували авторитетних осіб.

У селі підвищена увага кандидатів до голів сільських рад, священиків, директорів шкіл та медичних працівників. І часто спільну мову з ними намагаються знайти через матеріальні блага.

Особливість цьогорічної кампанії - мінімальна реклама на екранах телевізорів тих, кого відносять до представників олігархічного клану. Вони перейшли у підпілля і рідко беруть участь у дебатах. Виборці не добирають слів і називають їх злодіями, бо вони "думають лише про свою кишеню".

Як розповів "Голосу України" один із кандидатів по Дрогобицькому округу, ситуація в населених пунктах передреволюційна. Люди вперто кажуть претендентам, що недовіряють їм. У Стебнику заможному кандидату надавали стусанів, і він врятувався від розлюченого натовпу втечею. Ще одного намагалися побити біля церкви.

Кандидати для зустрічей вибирають прогнозовану аудиторію - начальні заклади, успішні підприємства. Зате менше стало мітингів і зустрічей у житлових мікрорайонах. На них виборці не приходять або ведуть себе агресивно. Люди зневірилися в політиках і добре знають, чого і від кого можна чекати. Для них не таємниця, що два брати-олігархи, які йдуть на вибори, хочуть взяти під контроль всю область і посадити свою людину в крісло голови облдержадміністрації. Навіщо? Щоб примножувати свої багатства. Вони вже не криються і відверто демонструють свої статки. Один з них у розпалі кампанії відкрив для доньки дорогий торговельний центр.

Колишній митник, який балотується у депутати, справив для доньки казкове весілля, про яке не мріють навіть у ситій Європі. І все це відбувається на тлі збідніння народу, коли кращі сини гинуть на сході за Україну, а у селах на останню копійчину пенсіонерів купують бронежилети для АТО.

Тому не дивно, що в соціологічних опитуваннях високий рейтинг у тих політичних сил, де нові обличчя.

Експерти таку поведінку електорату пояснюють тим, що люди розчаровані й не відчувають жодних змін. Якщо швидко не провести реформи, нас чекає Коліївщина і акції масової непокори.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.