Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

підкови

brightwallpapers.com.ua

Середа, 29 жовтня 2014, 12:42

У Львові відкривається перший в Україні музей, присвячений підковам

підкови

30 жовтня, у четвер, на кафедрі хірургії Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького відбудеться відкриття першого в Україні Музею підків.

Про це повідомила прес-служба університету.

Такий музей – чи не єдиний у Європі – постав на основі унікальної колекції підків, у XX столітті визначним ортопедистом, професором Казимиром Щудловським і його батьком-ковалем. Щудловський використовував колекцію підків для навчання студентів – майбутніх ветеринарів і в кінці 40-х років подарував її академії.

Експозиція музею підків і його фонди налічують нині понад 400 експонатів, що походять з різних куточків світу. Більшість з них є талановитим плодом рук місцевих ковалів, адже при Ветеринарній школі у Львові ще від 1881 року функціонувала школа кування коней. 

На стендах музею понад 300 підків. Тут є великі для ваговозів, легкі для верхових коней і навіть підкови для волів, ослів та мулів. Особливо привабливими є спеціальні підкови, що давали можливість використовувати для роботи тварин з хронічними захворюваннями чи вродженими вадами копит, сухожилків, суглобів. 

У музеї зберігається своєрідне ковальське надбання минулих століть: це підкови, знайдені під час археологічних розкопок. Правдоподібно, вони належать до XVII століття.

З 12.00 год. на площі перед музеєм розпочне свою роботу похідна кузня. Урочисте відкриття музею – 12.30 год.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.