Андрій Бондаренко,  31 жовтня 2014

Ідеальні жахи

Ева Грін у серіалі "Грошові жахи"

Найкращі книга та серіал, які повністю розкривають моторошну привабливість Вікторіанської епохи.

Перше масове захоплення страшним культурним продуктом було породжене британським Вікторіанством – тобто, особливим періодом у історії Великої Британії, який збігається з правлінням королеви Вікторії.

Вікторіанську епоху можна назвати матрицею-зародком чи не усієї сучасної західної культури. Упродовж другої половини дев’ятнадцятого століття у Британії сформувалися нові культурні та матеріальні практики, які ще досі визначають особливості європейської повсякденності.

Подарувала нам Вікторіанська епоха і особливий вид поп-культури – страшне чтиво.

Моторошні історії Шерлока Холмса

Науковці пов’язують зародження масового інтересу до моторошних історій з діяльністю кривавого маньяка, відомого як Джек Різник. Газетярі регулярно висвітлювали усі подробиці його злочинів та перебіг полювання на нього лондонською поліцією. В результаті, як стверджують історики літератури, публіка присіла на такі матеріали і в подальшому виражала незмінний смак до страшних кримінальних трилерів.

фото: www.skydive.ru

Як би там не було, жанр кримінального чтива дійсно ставав дедалі популярнішим і зрештою отримав свого класичного персонажа – Шерлока Холмса. Розповіді Артура Конана Дойла про пригоди приватного детектива вивели цей жанр на нову висоту і забезпечили йому місце у історії світової літератури.

Можливо, невипадково перша книга про Холмса та Ватсона вийшла саме на Хелловін - 31 жовтня 1892 року.

фото: Brecht Bug

І дійсно, важко уявити кращу книгу для створення ідеальної моторошної вікторіанської атмосфери. Втілившись у персонажів Дойла можна легко уявити особливий світ, в якому хороші люди сидять у затишних квартирах біля каміну і слухають стукіт дощу по вікнах, а за стінами темними туманними провулками розгулює поки що незбагненне і дивне зло, яке, втім, не втече від справедливої розплати.

Першим, хто створив класичний візуальний образ видатного слідчого та його друзів і ворогів, був відомий графік-ілюстратор Сідні Педжет. Він ілюстрував оповідання про Шерлока Холмса на сторінках часопису Strand Magazine, де вони публікувалися ще до виходу окремої книги.

фото: The Original Illustrated Sherlock Holmes (1902)

До Педжета змалювати Холмса пробували й інші ілюстратори, зокрема й батько письменника – Чарльз Дойл. Однак, їхні малюнки не відповідали баченню самого сера Артура Конана Дойла, тоді як візуалізація Педжета – високий чорнявий чоловік в пальто-накидці та клітчатій кепці – припала йому до душі.

Тому, повноцінне видання історій про Шерлока Холмса, яке побачило світ на Хелловін 1892 року, ілюстрував саме Сідні Педжет.

фото: belakarloff221b.wordpress.com

"Грошові жахи" – моторошні бестії в одному пакеті

Справжнім подарунком усім сучасним поціновувачам вікторіанських моторошностей став новий серіал "Грошові жахи" від американського телеканалу Showtime, який вийшов на телеекрани в травні цього року.

Творцям серіалу вдалося здійснити справді складне і відповідальне завдання – зібрати в одній переконливій реальності усіх головних персонажів вікторіанського моторошного всесвіту. Вампіри, вовкулаки та демони населяють Лондон дев'ятнадцятого століття поряд з Доріаном Греєм та Франкенштейном. Інші герої не менш колоритні – благородні найманці, проститутки, аристократи-дослідники, мисливці за вампірами.

фото: www.blastr.com

Такий концентрований світ моторошності вибудовується дуже тонко, повільно та елегантно, пропонуючи вибагливому шанувальнику вікторанської фентезі чимало приємних несподіванок. Серіальні перипетії деколи заводять у дуже цікаві та неочевидні уявні закутки, які ще більше розширюють і так практично безкрайній світ фантасмагоричного вікторіанства. 

Топографія серіалу – практично ідеальна. Камера безстрашно мандрує вузенькими туманними вуличками, зазираючи у китайські опіумні салони, дешеві театри, портові забігайлівки, підвали моргу, зали з оргіями чи скрипучі аристократичні особняки. 

фото: www.denofgeek.us

Додаткову насолоду глядачам приносить неперевершена Ева Грін, яка виконує одну з головних ролей і уміло викресує зі своєї фатальної зовнішності ще небачені спецефекти демонічної жінки-вамп.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.