Яна Янчевська,  7 листопада 2014

Ще один хмародер у парку "Знесіння"

вул. Лисенка, 57

Щоразу, коли пан Теодозій виходить із дому, його життя під загрозою.

Новий сусід будує багатоповерхівку.

Тому спуститись на вулицю підритою стежиною, що може обвалитись, – випробування.

Іти супроти привітного підприємця-забудовника, що в червні купив землю, пенсіонер не може. 

Понад рік тому старий одноповерховий будинок за адресою вул. Лисенка 57 придбав підприємець та запланував побудувати триповерховий будинок.

Сусіди ж, що мешкають в приватних будинках поруч,  офіційно звернулись до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю із застереженням, що нова забудова на території парку неможлива.

Інспекція підтвердила підозри сусідів та заборонила підприємцю зводити трьохповерхову нову будівлю.

У безвиході останній був змушений продати ділянку знову. 

Ділянка площею 0, 05 га  з будинком була в черговий раз виставлена на продаж . Її оцінили майже в 2,5 млн. грн. 

Новим власником став А.П. Вишневський. Саме на його замовлення ТзОВ "Комфортбуд" розробив проект будівництва нового п’ятиповерхового будинку з підземним паркінгом та мансардною надбудовою.

Отож вийшов такий собі монстр на цілих сім реальних поверхів. Будівництво проводить "АВР-Буд". 

І, звісно, пан Теодозій би далі мовчав, якби забудова не руйнувала парк "Знесіння".

Як Варіантам підтвердили в адміністрації парку: територія парку "Знесіння" проходить по центру вулиці Лисенка, а отже, будинки, що мають непарні номери (себто 55, 57(саме там, де проводять забудову), 61, 63 і т д.) – територія природоохоронної зони.

Згідно Закону України "Про природно-заповідний фонд України" руйнація ландшафту парку заборонена.

Це фотографії ділянки до забудови.  

Такою вона є сьогодні. 

Як стверджують мешканці, донедавна на місті будівельних робіт навіть не було встановлено паспорту об’єкта. Але сьогодні він вже є. Будівельні роботи ведуться активно. 

Значну частину паркового схилу порушено будовою. Обвал піщаних порід може трапитись будь-коли, тим паче у дощову погоду. Будинки, що стоять на схилі, наражаються на небезпеку з’їхати зі схилом вниз. 

Проте це лише одна зі сторін проблеми. 

Новобудова за адресою вул. Лисенка 57 височітиме до 20 метрів вгору і заступить сонячне світло решті приватних одноповерхових будиночків. На територіях, без того густо порослих деревами, швидко зросте рівень вологості, що також не додасть радості сусідам.   

До слова, сусідній будинок, що за адресою вул. Лисенка 61, – історична пам’ятка. Він збудований в особливий техніці. По всьому Львові таких лише 3 будинки. Свого часу в ньому мешкала Соломія Крушельницька та Іван Франко. Віднині звичайна злива може просто зруйнувати його. 

Мешканці сусідніх будинків знову звернулись в Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю, але їм сказали, що повторно їхню скаргу розглядати не будуть, бо позиція установи не змінилась – за адресою Лисенка, 57 зводити багатоповерховку заборонено. 

Депутат Львівської міськради Володимир Гірняк роз’яснив журналісту Варіантів, що є процедура, відповідно до якої, замовник будівництва на Лисенка, 57 (він же власник земельної ділянки) повинен був звернутися за дозволом на будівництво у департамент містобудування та архітектури Львівської міськради. Останнє за погодженням з управлінням повинно було видати обмеження на забудову. 

Варіанти звернулись до  ТзОВ "Комфортбуд" з проханням надати інформацію про те. які вони отримали обмеження до забудови за адресою Лисенка, 57. Але таку інформацію нам відмовили надати телефоном. 

Ми також намалагись зв’язатись з Геленою Пайонкевич, начальником юридичного управління Львівської міської ради. Проте також безуспішно. 

Попри це ми вирішили оприлюднити зібрану нами інформацію так і не з’ясувавши остаточно наскільки законними є дії забудовника. 

Паралельно редакцію готує офіційні запити в міську раду та до ТзОВ "Комфортбуд" для з’ясування  деталей та отримання відповідей.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.