Яна Янчевська,  14 листопада 2014

Олег Баляш: Бійцям АТО бракує справді необхідних речей

Олег Баляш

Розмова з депутатом Львівської облради, ініціатором створення сайту допомоги волонтерів Львівщини бійцям АТО Олегом Баляшем.

Як з'явилась ідея допомоги АТО, об’єднавши зусилля волонтерів Львівщини?

Ця ідея виникла в серпні, коли воєнні дії були значно інтенсивніші. Я тоді з колегами побував в зоні АТО, ми доставляли гуманітарну допомогу.

У розмовах з бійцями виявилось, що речі, які зазвичай збирають волонтери, можуть бути у надлишку, а от справді необхідних бійцям речей бракує.

Організацій, що допомагають учасникам АТО, багато, проте їхні дії не завжди узгоджуються.

Ще більше ініціативних людей, які часто знають куди краще звернутись, тому і сили розпорошуються. От і виходить, що ефектних дій багато, але вони не завжди є ефективними. 

Необхідно було врегулювати цей момент.

Тоді ж виникла ідея інформувати населення Львівщини про гуманітарні потреби військових, з якими ми налагодили активну співпрацю. 

Після повернення до Львова я запропонував створити у Львівській облраді комісію у справах АТО, на яку було покладено завдання інформувати населення області про потреби українських бійців на Сході.

Ініціатива була підтримана головою облради Петром Колодієм та іншими депутатами. 

Аби зв’язати потребуючих і тих, хто хоче допомогти, ми вирішил перш за все запустити  інформаційний інтернет-ресурс з питань забезпечення діяльності волонтерів. 

Насправді, навколо сайту вибудувана складна система реальних контактів та співпраці.

Волонтерські організації можуть просто передати нам інформацію, а можуть мати свою персональну сторінку на сайті.

У будь-якому випадку всі охочі отримають можливість розмістити на сайті інформацію про  себе, про перебіг збору  допомоги, відправку машин, про потреби військових. 

Співробітники сайту здійснюють постійний моніторинг всіх відкритих ресурсів про волонтерську роботу, перевіряють інформацію, уточнюють, після чого також оприлюднюють її на сайті. 

Такими чином на нашому сайті сьогодні сконцентровано усю необхідну актуальну  інформацію для тих громадських активістів, які займаються допомогою українській армії на Львівщині.  

Але далеко не всі люди користуються інтернетом, в тому числі й серед тих, хто активно допомагає армії. 

Це правда, тому паралельно з сайтом працюватиме безкоштовна гаряча телефонна лінія. Над її запуском ми зараз працюємо. 

Також ми продовжуємо формувати Карту волонтерських організацій та ініціативних груп Львівщини. Адже допомогу для армії збирають не лише у Львові.

Важливо налагодити контакти і співпрацю між всіма районними центрами.

Сподіваюсь, що вже найближчим часом кожний район Львівщини буде представлений на нашій Карті, і, відповідно, на сайті, декількома організаціями з повними контактними даними. 

Коли запанує мир на Сході, Ваша ініціатива припинить діяльність?  

Зовсім ні, адже гуманітарна допомога – це лише один із напрямів широкого спектру допомоги, якої потребують військові. 

Ще на початках роботи комісії облради ми чітко усвідомлювали, що військові та їх сім’ї потребують також матеріальної, фінансової, юридичної, а також медичної допомоги.

Однак розвивати одразу всі ці напрямки не було можливостей, тому ми обрали один пріоритет – гуманітарний. Проте вже зараз ми готуємо пропозиції щодо розширення нашої роботи.

Сподіваюсь, що в обласному бюджеті на наступний рік будуть закладені певні кошти на підтримку нашої інформаційної програми. Також, як депутат облради, пропонуватиму розширити обласну Програму допомоги військовим та їх сім’ям. 

На цьому етапі нам важливо, щоб громадські активісти побачили в нас ефективного партнера і активно йшли на співпрацю з нами.

Зразу хочу оговорити, що ми не "тягнемо ковдру на себе", у наших планах немає створення нової організації. Ми чітко усвідомлює свою місію координатора та інформатора зусиль всієї громади Львівщини.

Ми хочемо об’єднати зусилля в один міцний кулак.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.