Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Інфраструктура

facebook.com/TurystycznaGranica

Четвер, 27 листопада 2014, 18:01

Польська влада хоче відкрити ще 3 пішохідні пункти на Львівщини, але потрібна співучасть України

Рішенням польського уряду ще від 30 листопада 2013 року, Варшава дала “зелене світло” побудові пішохідних коридорів у дорожніх пунктах пропуску за умови фінансової участі польських органів місцевого самоврядування в цих інвестиціях.

Про це пише журналіст Якуб Логінов на PortEuropa.

Згідно з урядовим рішенням, на початок пішохідні пункти пропуску мають бути побудовані в трьох дорожніх переходах: Гребенне – Рава Руська, Будомєж – Грушів та Долгобичів – Угринів.

Окрім того, воєвода Підкарпатського воєводства “дала добро” на відкриття пішохідної смуги у новому пункті пропуску Мальговиці – Ніжанковиці, що на Львівщині, за умовою, що на це погодиться українська влада.

Місцеве самоврядування Польщі готове скинутися на ці інвестиції, однак конкретні рішення будуть приймати вже після листопадових місцевих виборів. Причому важливо, щоб це сталося найпізніше на початку грудня, щоб можна було передбачити відповідні кошти у місцевих бюджетах на 2015 рік – тож часу на консультації з українською стороною є мало.

Втім, на цьому етапі саме становище української сторони буде ключовим, адже без згоди (і що важливіше – оперативних рішень) Києва доброї волі польських органів буде недостатньо. – Ми не маємо нічого проти того, щоб з власного бюджету фінансувати цю інвестицію, тим паче, що це відносно невеликі кошти – тротуар, огорожа та будка прикордонників і митників. Однак наші чиновники побоюються того, що ми свою частину переходу побудуємо, а українці будуть з цим зволікати і відкриття пішохідного коридору затягнеться на багато років, як це вже бувало раніше – говорить Анджей Новак, громадський активість з Томашівського повіту.

До речі, така ситуація зараз з проектованим пунктом пропуску Мальговіце – Нижанковиці. Як говорить прес-служба Підкарпатського воєводи, польська сторона передбачила, що новий перехід буде доступний також для пішоходів, але з цим мусить погодитись також українське МЗС. Отже, тепер все залежить від рішення Києва, а згадка про доступність пункту пропуску для пішоходів мусить бути вміщена у дипломатичній ноті, яку зараз готують польське і українське зовнішньополітичне відомство.

На думку ініціаторів кампанії “Пішохідні пункти пропуску”, тепер багато залежить від звичайних українців, від громадської підтримки для ідеї відкриття польського кордону для пішоходів – на початок у Раві Руській, Угринові, Грушеві і Ніжанковицях. Більше про цю справу можна дізнатися на сторінці кампанії у мережі Фейсбук за адресою: www.facebook.com/turystycznagranica - Звісно, чим більше осіб з Польщі і України полюбить цю сторінку, тим більші шанси на успіх – додає Мацєй Пьотровський.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.