Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

харчування школярів

ua.golos.ua

Понеділок, 1 грудня 2014, 12:42

Тільки 95,6% учнів шкіл Львівщини отримують гарячі сніданки

харчування школярів

Тільки 95,6% учнів шкіл Львівщини отримують гарячі сніданки в школі попри те, що в загальноосвітніх навчальних закладах для учнів 1-4 класів запроваджено обов’язкове гаряче харчування.

Про це повідомив Львівський обласний лабораторний Центр ДСЕСУ.

Причинами відмови від гарячих сніданків є: відсутність апетиту - 48,0% учнів, погано приготована їжа – 25,7% погане самопочуття учнів – 26,3% учнів.

11,6% дітей перед школою вдома не снідають, а 6,7% дітей - після повернення зі школи не обідають.

«Це може свідчити як про відсутність мотивації дитини до дотримання режиму харчування, небажання самому розігрівати їжу, відсутність вдома батьків, або когось із дорослих, або батьки не прививають дитині навичок до правильного режиму харчування. Про це свідчать і дані опитування дітей. Так, на питання скільки разів необхідно приймати їжу третина дітей відповіли -3 рази на день», - зназначено у повідомленні.

Із запропонованого переліку гарячих страв найбільше дітей надають перевагу стравам з макарон, які мають переважно вуглеводну природу і не забезпечують дотримання сбалансованого співвідношення білків, жирів, вуглеводів, як 1:1:4. На останньому місці за уподобаннями дітей знаходяться каші та рибні страви.

Фахівцями ДУ «Львівський ОЛЦ ДСЕСУ» в 2013/2014 навчальному році було проведено вивчення питання про відношення школярів початкової школи до режиму харчування та вибору продуктів харчування.

Опитуванням було охоплено усього 3630 учнів початкової школи, в тому числі 2,6% учнів 6-ти річного віку, 17,6% учнів 7-річного віку, 27,9% учнів 8- річного віку, 51,9% учнів 9-ти та 10-ти річного віку.
Із загального числа опитаних 96,0% дітей навчається в першу зміну.

Вивчення проводилось шляхом анонімного опитування. Анкета включала 17 запитань, на кожне з яких дитина заповнювала одну відповідь.

Нагадаємо, раніше у львівських ЗМІ з’явилась інформація про те, що міська влада Львова планує скасувати безкоштовне харчування дітей у школах.

Цього року у Львові, відповідно до коштів, виділених з бюджету, середня вартість харчування у загальноосвітній школі на одну дитину в день становить 4,20 грн. попри необхідні 15 грн. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.