Андрій Бондаренко,  11 грудня 2014

Саундтрек революції: Звукові ландшафти Майдану

Трансляція з Майдану 11 грудня 2013 р.

В річницю першого серйозного протистояння активістів та силовиків Варіанти вирішили нагадати як звучав Майдан в ніч з 10 на 11 грудня 2013 р.

Звуковий супровід був одним з найголовніших моментів Майдану – поряд з коктейлями Молотова, гарячим чаєм, канапками чи барикадами. Промови та пісні з центральної сцени можна було чути практично цілодобово.

Без цього, звісно ж, стояти на Майдані було б набагато важче. Слова і музика – це потужний засіб підбадьорення та творення відповідного настрою.

Згадаймо, щогодинне виконання гімну зі сцени, виступи музичних гуртів чи бляшані барабани на Грушевського, особливо упродовж морозних ночей, коли час тягнувся як ніколи повільно.

Сьогодні, у спогадах, звуки Майдану постають не менш важливим ніж візуальні образи. Адже, дуже часто, у натовпі, в закутках барикад чи у темряві, протестувальники сприймали загальну дійсність революції більше вухами ніж очима.

Постійне звучання сцени тримало в тонусі, давало відчуття єдності, незалежно від місцезнаходження. Звичайно, центральними динаміками колективні шуми Майдану не обмежувалися – різноманітні характерні звуки звучали буквально звідусіль.

Вже з перших днів на Майдані сформувався унікальний звуковий ландшафт протестів, в якому сплелися офіційні промови та вигуки за наболіле, професійна музика та аматорські пісні, індивідуальні голоси та колективний гул. Тому, київський Майдан можна представити як гігантську саунд-систему, що видавала складне, зміксоване звучання, яке не можна сплутати більше ні з чим. 

У ніч з 10 на 11 грудня я перебував вдома, у Львові. До самого ранку я просидів перед екраном комп’ютера, переглядаючи відео-стріми наживо, не в змозі відірватися від перегляду, аж поки не стало зрозуміло, що Майдан вистояв. Аби хоч трохи заспокоїти себе якимось заняттям, я почав записувати звук, який йшов зі стрімів.

Намагаючись спостерігати за всіма подіями одразу, я відкрив одночасно кілька різних відео-потоків. Адже, деякі з них переривалися, застигали чи зникали і важливо було мати альтернативу під рукою.

Таким чином, у записі живого звуку з Майдану переплелися різні шуми з різних локацій. Зараз вже важко провести чітку межу між цими шумовими конструкціями, тим більше, що часто в окремих стрімах починали звучати відголоски одних й ти же шумів.

Нещодавно я переслухав свої записи та вирізав кільканадцять окремих фрагментів, які, на мою думку, можна назвати найбільш репрезентативними та цікавими.

Головні звукові теми тієї ночі, мабуть, знайомі усім – дзвони Михайлівського, тривожні молитви, скандування, сповнені надії та виклику. 

Деякі уривки нагадують нерозбірливий гул океанської бурі і дуже цікаво спостерігати, як з цього гулу народжується чіткі колективні слова. Або, як коментарі журналіста зливаються з загальними вигуками, вписуються у загальне звукове тло.

Більша половина звукових спецефектів створена нюансами одночасного відтворення у інтернеті кількох відео-стрімів. Але медіальне занурення у Майдан – це теж важлива частина нашого тодішнього досвіду. Тож цей мікстейп, гадаю, доволі точно передає загальну звукову атмосферу Майдану.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.