Андрій Бондаренко,  15 грудня 2014

Спам-персонажі

Арт-проект Крістіни де Міддел

Як могли б виглядати люди, історії яких ми щодня знаходимо у спам-розсилці?

Британська фото-мисткиня Крістіна де Міддел зробила персонажів імейл-спаму героями арт-проекту.

Своє завдання вона сформулювала так – максимально точно візуалізувати тих вигаданих людей, про яких нам розповідають шахрайські "листи щастя", написані неграмотною англійською або українською мовами.

Замість того, щоб звичним рухом відіслати надокучливий розводняк у смітник, де Міддел кілька років вчитувалася у ці послання і виокремила кілька найбільш типових історій.

Це, наприклад, історія місіс Сюзан Моррісон, бізнес-вумен з Лондону, яка, вмираючи від раку, потребує когось, хто б допоміг їй роздати свої статки бідним і для цієї благородної ролі вибрала саме вас – звісно за кругленьку оплату.

Або юрист Фагбемі Латіф, що розшукує родичів свого багатого клієнта, який мав необережність відійти у кращий світ без чіткого заповіту. Знову ж таки, чудесним чином, у містера Латіфа не має сумнівів у тому, що законний спадкоємець саме ви.


Більшість фото зроблені у Іспанії – на батьківщині фото-художниці. Моделі для своїх робіт де Міддел знаходила серед друзів або ж просто зверталася до випадкових людей на вулиці. Африканських персонажів шукала у Сенегалі.

Мисткиня постаралася зобразити героїв лохотрон-фольку в буквальній відповідності до того, якими вони постають у листах. Роль банкірів у неї виконують дійсно професійні банкіри, юристів – юристи  і т.д. Інтер’єри теж, як правило, справжні.

Відтворюючи усі деталі, Крістіна де Міддель, втім, уникала надмірної реалістичності. Адже, хоча автори спаму намагаються звучати достовірно, їхні персонажі занадто плоскі, щоб ми могли їх уявити справді живими людьми. Тому, на фото багато порожнього простору, а люди там виглядають все-таки подібно до роботів чи ляльок.

Ось ясновидиця Марісоль. Вона вже багато разів пробувала зійти з важкого шляху гадалки, але, переживши багато труднощів, вирішує таки й далі допомагати людям справитися з викликами долі.

Ось 24-річна Грейс Сміт, батько якої загинув у фатальній автокатастрофі (на жаль, перед цим він так і не встиг навчити її грамотно писати мейли), а мати від раку. Тепер Грейс, невинне дитя, пропонує всім охочим користувачам електронної пошти вступити з нею у фіктивний шлюб, аби вона змогла отримати доступ до мільярдного спадку.

Ось, Алеся Атолівна (sic) Маркіна – вдова з Росії, життєві обставини якої теж просто таки вимагають передати вам дипломат, наповнений купюрами, після того як її чоловік став жертвою цунамі в Таїланді.

А ось під ліжком 20-річна Сандрін Нзі, якій не пощастило народитися в сім’ї високопосадовця в одній з африканських країн. Тепер вона осиротіло причаїлась в якомусь придорожному готелі, ховаючись від асасинів і врятувати її може лише рахунок, відкритий у банку вашої країни.

фото: mashable.com

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.