Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

володимир гройсман

П'ятниця, 26 грудня 2014, 10:33

Гройсман підписав закон про РНБО

володимир гройсман

Спікер Верховної Ради України Володимир Гройсман підписав закон, що розширює повноваження Ради національної безпеки і оборони та секретаря Радбезу.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті парламенту в четвер увечері, передає Інтерфакс-Україна.

"Закон спрямовано на підпис президентові", – зазначається в розділі про стан закону.

Вчора, 25 грудня, 253 голосами парламентарі прийняли зміни до відповідного закону.

Раніше, 23 грудня, парламент відправив на доопрацювання в комітети для розгляду повторно у другому читанні цей законопроект. За таке рішення тоді проголосували 302 народних депутати.

Згідно з ухваленим законом, до статті про правові основи діяльності РНБО входить норма, що Радбез затверджує регламент своєї роботи, який разом із законом "Про Раду національної безпеки і оборони" встановлює порядок роботи РНБО.

До компетенції РНБО закон вводить координацію і контроль діяльності органів влади у сфері протидії корупції, гарантування громадської безпеки і боротьби із злочинністю. Зміни припускають, що РНБО зможе не лише подавати пропозиції президентові, а й ухвалювати рішення з низки питань: визначення стратегічних національних інтересів України, удосконалення системи забезпечення нацбезпеки і організації оборони, реорганізації і ліквідації органів виконавчої влади в цій сфері, проект державного бюджету щодо статей, пов'язаних з гарантуванням нацбезпеки і оборони.

Крім того, Радбез зможе ухвалювати рішення і щодо заходів політичного, економічного, військового, інформаційного, іншого характеру відповідно до масштабу потенційних і реальних загроз національним інтересам України, а також "з питань оголошення стану війни, загальної або часткової мобілізації, введення воєнного або надзвичайного стану". РНБО також зможе ухвалювати рішення щодо невідкладних заходів з вирішення кризових ситуацій, які загрожують національній безпеці.

Передбачається, що у разі дострокового припинення повноважень президента України виконання обов'язків глави РНБО покладається на голову Верховної Ради, а не на прем'єр-міністра, як це було раніше.

Нова редакція закону про РНБО передбачає, що членами Радбезу, окрім встановленого складу, можуть бути особи, визначені президентом.

За законом, апарату Радбезу присвоюється статус юридичної особи. "Рішення РНБО, введені в дію указами президента України, є обов'язковими для виконання органами виконавчої влади", - зазначено в законопроекті.

Згідно із запропонованими змінами, секретар РНБО здійснює в період між засіданнями Радбезу координацію і контроль за виконанням рішень РНБО в сферах державної безпеки, правоохоронної діяльності, боротьби з корупцією, у військовій сфері і сфері безпеки державного кордону України і ряду інших сфер.

Секретар Радбезу організовує роботу Ставки Верховного Головнокомандувача у разі її створення; бере участь у розгляді пропозицій по кандидатурах на посади в органах держвлади, діяльність яких пов'язана з питаннями нацбезпеки і оборони України, які призначаються на посаду президентом або за узгодженням з главою держави; вносить на розгляд президента пропозиції щодо призначення і звільнення керівництва військових формувань, правоохоронних органів.

Крім того, секретар РНБО вносить на розгляд Радбезу пропозиції щодо законопроекту про державний бюджет України по статтях, пов'язаних із забезпеченням національної безпеки і оборони.

Зміни передбачають, що повноваження заступників секретаря РНБО визначає не президент України, а секретар Радбезу, який також вносить главі держави пропозиції щодо призначення своїх заступників.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.