Варіанти,  5 січня 2015

Відбиття форту Перемишль

Odbicie Twierdzy Przemy?l

Результати парасолькового проекту "Фортеця Перемишль" представляють президент правління Агенції розвитку Перемишля Пьотр Слаби та директор Львівського Палацу Мистецтв Юрій Гнатковський.

Саме ці дві організації виступали партнерами в мікропроекті "Наші Форти – Спільна Історія, співпраця на користь збереження історичної та культурної спадщини в прикордонному регіоні" (№3).

Фортеця Перемишль – це потужний комплекс оборонних об'єктів довкола міста Перемишля (Польща), за величиною третя після Антверпена і Вердена фортеця Європи.

Фортеця Перемишль зазнала аж три облоги, що є рідкісним випадком в історії тодішніх воєн, а також найдовшого періоду блокади у відриві від свого фронту (173 дні).

Шість допоміжних фортів Фортеці Перемишль сьогодні розташовані на території України, в Мостиському районі, поблизу села Поповичі. 

Саме ця історична будівля спричинилась до того, що поляки спільно з українськими колегами приготували парасольковий проект "Фортеця Перемишль".

Проект фінансує ЄС в рамках Програми транскордонної співпраці Україна-Білорусь-Польща 2007-2013.

У цій розповіді йдеться про результати лише одного із десяти мікропроектів, що включає проект, а саме: "Наші Форти – Спільна Історія, співпраця на користь збереження історичної та культурної спадщини в прикордонному регіоні" (№3).

Його було реалізовано Агенцією регіонального розвитку міста Перемишль в партнерстві з Львівським Палацом Мистецтв.

Виконавці проекту поставили перед собою завдання зробити все для того, щоб форти у Перемишлі функціонували як якісний туристичний продукт.   

Основну мету вони вбачали в популяризація спільної культурної спадщини Фортеці Перемишль.

Задля її досягнення була здійснена організаційна робота з проведення історичної реконструкції подій Першої світової війни, пов'язаних з фортецею, проведена рекламна кампанія, сформовані та навчені групи польських та українських волонтерів, що брали участь у відтворенні військових подій, проведена наукова конференція у Львові, ряд навчальних візитів у форти по обидва боки кордону.

Головною подією, задля якої все це робилось, стала реконструкція воєнних атак Першої світової війни "Відбиття форту Перемишль", а саме: бою з російською армією 1915 року, в якому поляки у складі австрійських та німецьких  військ перемогли російську армію і змусили її відступити.

Реконструкція бою відбулась 2 серпня 2014 на території форту №10, який також називають "Оржеховце", у с. Уйковічах. Близько 12 тис. людей зібралось в цей день на теренах форту.

Така значна кількість людей і техніки в цьому місті в останнє перед тим, вірогідно, збиралась в роки Першої світової війни.

Відтворення бою відбулось після настання темряви, з багатьма піротехнічними, світловими та звуковими ефектами. Все це створило дивовижну атмосферу. Учасниками реконструкції були не лише українці й поляки, а також німці, словаки та чехи.

Реконструкція бою не мала на меті оспівування війни, навпаки, вона була покликана показати якою страшною є війна, як вона змінює не лише людей, але й краєвид.

Фортеця Перемишль – це величезний комплекс будівель, в якому під час війни одночасно перебувало понад 120 тис. військових. Задля зручності ведення військових дій австрійські військові наказали вирубати ліси та зруйнувати села в околицях фортеці, що назавжди змінило місцевій ландшафт.

Назви сіл, які існували раніше, до будівництва фортеці, збереглися в назвах її допоміжних фортів.

Організатори інсценізації бою вважали важливим донести до людей, що в австрійській, російській та німецькій арміях, тобто по різні боки фронтів Першої світової війни одночасно воювали русини (українці) та поляки.

Саме в роки Першої світової війни було найбільше мобілізовано поляків – понад 1 млн. 300 тис. військових, ніколи пізніше стільки не було. Саме в цій війні загинуло понад 400 тис. поляків, тобто найбільше за всю історію Польщі.

У зв'язку з цим необхідно згадати про ще одну важливу подію, яка відбулась у Львові в рамках мікропроекту.

Це конференція польських і українських істориків, присвячена Фортеці Перемишль, а також подіям Першої світової війни, пов'язаних з нею.

У ній були задіяні понад 200 науковців, було 10 доповідачів, відбулась запекла дискусія про події Першої світової війни, про стосунки між українцями і поляками в тому часі.

Отож що було необхідно зробити, щоб Фортеця Перемишль стала широко розрекламованим туристичним продуктом, щоб люди щороку сюди приїздили, в тому числі і на такі події, як реконструкція військових боїв.

Передусім був пророблений добрий пласт організаційної роботи задля цього. І зроблена вона була саме в рамках мікропроекту за досить короткий відтінок часу, тобто за підтримки Європейського Союзу.  

Реконструкція воєнних подій Першої світової війни "Відбиття форту Перемишль", згідно польського законодавства, підпадала під категорію безоплатних розважальних масових заходів.  Отож під час проведення інсценізації організатори повинні були подбати про безпеку людей, як учасників, так і глядачів.

Необхідно було отримати дозвіл на проведення розважального масового заходу.

У нашому випадку цей дозвіл видавав вуйт гміни Перемишль, до якого організатори реконструкції повинні були звернутись не пізніше, ніж за 30 днів до запланованої дати початку акції з проханням про дозвіл на його проведення.

Але для цього треба було підготувати заявку на дозвіл, яка б містила перед усім інформацію про:  організаторів, відомості про осіб, уповноважених діяти від імені організатора; керівника безпеки заходу; інформацію про місце, дату, годину проведення заходу; приблизну кількість учасників, інформацію про наявність угод з власниками землі та будівель, в яких відбуватиметься захід, інформацію про те, чи буде платним або ні вступ на імпрезу.

Взірець до вимог такого подання можна знайти на офіційних інтернет-сторінках органів місцевої влади Польщі.  

До заявки на отримання дозволу необхідно було додати купу інших документів:  дані про те, що необхідно для забезпечення проведення даного заходу, вимоги до технічного стану об'єкту та зауваження до них з боку компетентних осіб, а саме: начальника поліції, командира Державної пожежної охорони, директор служби надзвичайних ситуацій; висновок державного санітарного лікаря.

Організатор повинен до всіх цих осіб звернутись за відзивом мінімум за 30 днів до початку заходу.

Необхідно також було подати графічний план земельної ділянки або будівлі, де буде проведено масовий захід, з нанесеними на нього шляхами пересування глядачів та учасників акції, шляхами евакуації та під'їзними шляхами для автомобілів аварійних служб; позначити пункти медичної допомоги, крани для питної води і для пожежників, інформаційні центри; визначити місця розташування пожежних гідрантів, клапанів, труб води, газу та електрики та інших елементів, що впливають на безпеку учасників заходу.

Отож задля гарної імпрези треба було зробити багато марудних справ.
Також для отримання дозволу необхідно було надати інформацію про кількість та розташування поліції, розподіл людей по секторах і місця розміщення підприємств громадського харчування та туалетів.

Окрім цього в пакет документів входили будівельні норми і правила для об'єкту  разом з інформацією про те, як зробити його доступним для учасників масових заходів.

На жаль, організаторам не вдалось скористатися старими документами, які були виготовлені ще австрійцями під час будівництва форту Ожеховець.

Вони, однак, серйозно до цього поставились і виготовили нові, адже  під час реконструкції, нагадаю, було багато піротехнічних ефектів, які становили загрозу виникнення пожежі.

Військові стріляли сліпими набоями, але завжди може статись випадок, особливо з піротехнікою. Організаторі також уклали та подали Програму і календар та правила масового заходу, а також заходів, з яких він складався, включно з інформацією про те, як зробити їх доступними для учасників.

Але і це ще не все.

Владі була надана інформацію про максимальну кількість місць для людей в будівлі або на місцевості, де масовий захід буде організовано, про загрози громадському порядку, включаючи інформацію про можливе визнання масового заходу заходом високого ризику, інформацію про кількість людей, які можуть бути присутніми, маркування, обладнання та метод  розподілу інформаційних послуг.

Нарешті була отримана обов'язкова довідка про те, що особа, призначена організатором, закінчила курси з організації безпеки масових заходів; письмові інструкції для визначення функції поліцейської діяльності і комунікаційних умов між суб'єктами, які беруть участь у забезпеченні заходу; детальні правила поведінки в разі пожежі або іншої надзвичайної ситуації; копія страхового полісу організатора заходу щодо його відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна учасниками масового заходу; письмова згода на залучення до управління заходом представників влади, відповідальних за стан лісів, парків та ін.; інформація про те, що Міноборони, військову поліцію поставлено до відома про встановлені пристрої візуалізації й звукозапису, які будуть використані під час заходу.

І ще багато різних документів потрібно було приготувати, аби провести реконструкції.

Виготовлення документів для отримання дозволу на проведення масового заходу передбачало ряд витрат, а саме: сплату страхового полісу та гербового збору за отримання дозволу.

Але в проекті партнери не передбачили видатків на оплату страхового поліса. Тому мусили це сплатити з власних коштів.

Дозвіл на проведення масового заходу був виданий за рішенням адміністрації. Для його отримання було сплачено 82,00 z? гербового збору, бо такою є вимога польського закону.

Дозвіл на проведення розважального масового заходу включав: назву організатора, місце проведення заходу, час початку і завершення, максимальну кількість осіб, які можуть бути присутніми, число співробітників правоохоронних органів, відомості про особу, що представляє організаторів у питаннях забезпечення безпеки учасників, інформацію про звукове, візуальне та світлове обладнання, що використовується під час заходу.
Отримання офіційного дозволу накладало певні зобов'язання на організатора масового заходу.  

Він несе відповідальність за безпеку учасників заходу та порядок під час його проведення. Тому були проведені навчання спільно з рятівною пожежною службою, а також  замовлено медичний персонал та пожежників, які чергували під час самої акції.

Організатор також забезпечує дотримання вимог закону, зокрема, щодо будівель, санітарних правил і норм протипожежного захисту, наявність медичних  та санітарно-гігієнічних засобів; шляхи евакуації і дороги для проїзду аварійно-рятувальних автомобілів, поліції; умови для організації зв'язку між працівниками служби безпеки, наявність рятувального обладнання для пожежогасіння та вогнегасники речовини, необхідні для операцій із забезпечення безпеки та ін.

Вся ця організаційна робота передувала основній події – реконструкції бою часів Першої світової війни з використанням зброї, яку нам надали наші товариші з Чехії. Бо польське право не передбачає можливість оренди зброї.

Два величезних екрани, сцена і будівля форту були підсвічені, забезпечено звук, а також можливості для всіх охочих робити фото і кінозйомку.

Участь у самій реконструкції взяли  групи з Польщі, Словаччини, Чехії, України. Це були історики, журналісти та люди інших професій.
Весь захід тривав в сумі чотири-п'ять годин, з них сама реконструкція – годину.

Перед реконструкцією відбувся перегляд документального фільму про події Першої світової війни, щоб всі, хто прибув у форт в цей день, розуміли, що тут буде відбуватись і для чого це робиться.

Сама реконструкція – це вже була друга частина заходу. Після чого відбулись фотосесія, а також перегляд другої частини документального фільму.

Всі залишилися задоволені побаченим і все обійшлося без травматизму.  Хоч організатори, якщо чесно,  реально не передбачали, що захід збере таку велику кількість учасників і глядачів.

Дивлячись на все, що з роблено, навіть не віриться, що це вдалось зробити за рік часу.

Адже результатом проекту став також фільм про реконструкцію бою, який є доброю промоційною візиткою Фортеці Перемишль як туристичного продукту.
Видано також нотатник з веломаршрутом по фортах. Він також включає історичну інформацію, в тому числі перелік та кількість військ,народів і прізвищ тих, хто воював у Фортеці Перемишль.

До нотатника додаються два DVD-диски. На одному фільм про реконструкцію бою та інформація про партнерів проекту, на другому – в доступній формі виклад матеріалів конференції, яка була важливою складовою цього мікропроекту.

Конференція оформлена також у вигляді окремої інтернет-сторінки, яка буде виставлена порталі Фортеця Перемишль, щоб кожний бажаючий мав доступ до матеріалів конференції і до матеріалів проекту на сайті та у ФБ.

У рамках мікропроекту, але вже поза його кошторисом, з ініціативи Юрія Гнатковського, виготовлений історичний фільм, який було представлено під час реконструкції.

Цей фільм з радістю взяли історики і науковці для використання у своїй роботі. Наприклад, його використовують на лекціях у Жешувському інституті. Фільм стисло розповідає про події Першої світової війни на території Перемишля.

Його було шість разів представлено на різних наукових конференціях у гроні українських науковців. Всі ці конференції стосувались Першої світової війни і вся ця інформація була відкриттям для науковців, бо вона є викладена в доступній формі.

Результатом мікропроекту є також велика співпраця та нові контакти між журналістами, науковцями-істориками, і не тільки тими, хто цікавиться вивченням Першої світової війни.

фото: restauracja-monarchia.pl,solski.redblog.nowiny24.pl, wypadnaweekend.blogspot.com

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.