Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

ікони рутковича

istpravda.com.ua

Понеділок, 19 січня 2015, 13:25

Справу про викрадення ікон XVII ст на Львівщині закрили

ікони рутковича

Міліція не зуміла знайти викрадені у 2012 році ікони XVII ст. пензля Рутковича, які коштують сотні тисяч гривень.

Про це інформує Буський медіа портал.

7 січня 2012 року з церкви у с. Волиця Древлянська Буського району, що на Львівщині, вкрали 4 ікони останньої чверті XVII ст. пензля Івана Рутковича. Це пам’ятки українського іконопису національного значення, які є безцінними для української культури. Тоді з церкви із намісного ряду іконостасу зникли образи св. Миколая, Богородиці-Одигітрії, Христа Пантократора та ікона Вознесіння Господнє. Репродукції цих ікон неодноразово публікували у підручниках, тематичних виданнях, вони є дуже відомими. Вони підписні, задекларовані. Зникнення робіт помітили селяни.

На місці злочину було знайдено ватні тампони з хімрозчином, яким крадії перевіряли ікони на автентичність. Цей факт свідчить про те, що крали ікони не профани і націлені були на оригінальні пам’ятки. Вони знали, які ікони треба брати і як не помилитися з вибором. За інформацією міліції, яка приїхала на місце злочину, до храму злодії попали, зірвавши навісні замки.

Журналіст "Буського порталу" звернувся до Головного управлінні МВС України у Львівській області щодо надання інформації про результати розслідування факту викрадення ікон XVII ст. пензля Рутковича у 2012 році.

Як проінформували кореспондента, "за вказаним фактом крадіжки ікон із храму Вознесіння Господнього, розташованого у с. Волиця Древлянська Буського району Львівської області, 09.01.2012 СВ Буського РВ ГУМВС України у Львівській області порушено кримінальну справу №113-0193 (відповідно до КПК України в редакції 1996 року) за ознаками вчинення злочину, передбачено ч.3 с. 185 КК України.

У ході досудового розслідування кримінальної справи проведено необхідні слідчі дії та оперативно-розшукові заходи, однак встановити місце знаходження викраденого, а також осіб, які вчинили злочин, не представилось можливим, у зв'язку з чим 07.11.2012 досудове слідство у кримінальній справі №113-0193 зупинено на підставі п.3 ст. 206 КПК України (відповідно до КПК України в редакції 1960 року)".
Варто відзначити, що ситуація ускладнюється тим, що про зникнення ікон селяни повідомили правоохоронцям зранку на Різдво, а з 4 січня у церкві нікого не було, тож точна дата крадіжки невідома. Тому затримати злодіїв по гарячих слідах не вдалося.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.