Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

скіфське золото

gigamir.net

П'ятниця, 23 січня 2015, 12:21

В Амстердамі почався судовий процес щодо повернення в Україну скіфського золота

скіфське золото

21 січня у суді Амстердама відбулася перша формальна зустріч у рамках судового процесу, за яким музеї Криму вимагають повернути їм колекцію скіфських коштовностей, які тимчасово експонували в столиці Нідерландів.

Про це Варіантам повідомила прес-служба повідомила прес-служби Міністерства культури України

У суді Амстердама 21 січня відбулася перша формальна зустріч у рамках судового процесу, за яким музеї Криму, що перейшли під юрисдикцію Росії, вимагають повернути їм колекцію скіфських коштовностей, яку експонували в Музеї Алларда Пірсона при Амстердамському університеті.

Амстердамський суд має вирішити питання про долучення держави Україна як сторони у справі.

Офіційна позиція України полягає в тому, що експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна.

Створено міжвідомчу робочу групу, до складу якої входять представники Міністерства культури, Міністерства юстиції та Міністерства закордонних справ.

Виставка «Крим: золото і секрети Чорного моря» була відкрита в археологічному музеї Алларда Пірсона при Амстердамському університету на початку лютого 2014 року. Її було сформовано з колекцій п’яти українських музеїв, один з яких знаходиться у Києві, чотири - у Криму. Після закінчення виставки 31 серпня 2014 року музей Алларда Пірсона вирішив залишити у себе кримську частину колекції до відповідного рішення суду. Київську частину колекції вже повернуто до Музею історичних коштовностей України на території Києво-Печерської Лаври.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.