Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Володимир Квурт

П'ятниця, 30 січня 2015, 17:05

Володимир Квурт: Розмови про децентралізацію закінчуються звуженням прав територіальних громад

Володимир Квурт

Екс-секретар Львівської міської ради та громадський діяч Володимир Квурт висловив думку, що поки в країні нічого не зміниться, то народ також не буде змінюватися.

Про це Володимир Квурт заявив під час відеомосту між Львовом і Донецьком (включення з Краматорська) на тему: "Децентралізація влади в умовах війни: львівський та донецький варіанти".

"Добре, що почались певні зміни, почалась практична реалізація певних пропозицій стосовно децентралізації, але варто було б проговорити в цілому модель, що пропонується нашій країні, терміни її реалізації, способи її реалізації, а після того вже її запровадити.

Тому сьогодні, навіть в тяжких умовах війни на сході України, я вважаю, що говорити про це потрібно і запроваджувати це теж потрібно, тому, що не змінюючи країну, на жаль, ми не змінимося самі" – зазначив він.

"З досвіду ми знаємо, що вал розмов про децентралізацію закінчується звуженням прав територіальних громад. Поява Держбудконтролю доби Ющенка звузила чи розширила права територіальних громад? Чи вирішила воно питання самобудів в містах? Напевне, що ні.

Коли у територіальних громад забрали швидку допомогу, чи дало це можливість міській раді чи міському голові відповідати і гарантувати мешканцям надання своєчасної швидкої допомоги? Та, напевне, не зовсім" – зауважив Володимир Квурт.

Під час обговорення виявилось, що всі учасники вважають децентралізацію необхідністю, адже це має позитивно впливати на економічний розвиток регіонів, ітому початок децентралізації є лише питанням часу через ситуацію на Сході:

"Сьогодні, безперечно, приємно чути, що мерія Краматорська тішиться збільшенням дохідної частини бюджету. Львів теж тішиться. Львів отримує в середньому на 600 мільйонів гривень більше, ніж отримав би в попередні роки, але є одне але.

Податку з доходів фізичних осіб в попередні роки в місті залишалося 90%, а зараз тільки 67%. Це централізація чи децентралізація? Відповідно, субвенціями, що підуть з державного бюджету, ніби ця загальна казна буде вирівняна", – сказав Володимир Квурт.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.