Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

нерухомість

unian.ua

Понеділок, 2 лютого 2015, 09:50

Новий податок на нерухомість у Львові фізичні особи платитимуть з наступного року

нерухомість

Фізичні ж особи сплачуватимуть нову вартість за помешкання, площею понад 80 кв м для квартир та 120 кв м для індивідуальних будинків лише з січня 2016 року.

Про це Варіантам повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Зміни до ставок податку на нерухомість, відмінну від земельної ділянки, цьогоріч торкнуться лише юридичних осіб.

Про це, а також про інші зміни в Положенні про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, розповіла директор департаменту економічної політики ЛМР Ірина Кулинич.

Прийнята сесією ухвала передбачає збільшення пільги оподаткування житлових помешкань до 80 кв м. – натомість, законодавець пропонував встановити пільгу 60 кв м. Щодо індивідуальних будинків, то тут законодавством запропоновано 120 кв м, ухвалою ж збільшено цю цифру до 160 кв м. Якщо ж людина має у своїй власності квартиру та житло, то для неї встановлено пільгу 200 кв м.

«Податок на нерухомість ділиться на кілька категорій. Найбільше наших мешканців цікавлять 2 з них: для власників квартир та власників житлових індивідуальних будинків. Цьогоріч вони будуть платити за ставками минулого року. Торік була велика пільга оподаткування для квартир – 120 кв м, а для житлових будинків – 240 кв м», – підкреслює Ірина Кулинич.

За її словами, новий податок цьогоріч платитимуть лише юридичні особи, які мають у власності комерційну нерухомість. Для них місто поділене на 3 зони: історична зона, історичний ареал і все решту, що знаходиться за межами. Ставку, відповідно, також визначено за цими 3 зонами: 1%, 0,75% і 0,5%. Береться вона у відсотковому відношенні від розміру мінімальної заробітної плати.

«Тобто, 1% – це 12 грн за кв м, 0,5%, відповідно, – 6 грн.», – пояснює посадовець. Юридичні особи, згідно з чинним законодавством, до 20 лютого будуть подавати свої декларації у фіскальну службу. Для них платіж ділиться поквартально рівними частинами. Щодо мешканців – фізичних осіб, то вони будуть платити цей податок уже в 2016 році.

«Йдеться про квартири, які мають площу більше 80 кв м, і будинки, площею понад 160 кв м. Для квартир встановлено ставку 0,5% – це 6 грн, для будинків – 1%, що складає 12 грн. Платіж буде здійснюватись один раз на рік і лише за зайву площу. Тобто, якщо мешканець має квартиру, площею 82 кв м, то він платитиме лише за 2 кв м. Повідомлення будуть надсилати податкові інспекції. Однак ми маємо дуже велику проблему, тому що станом на сьогодні відсутня база оподаткування. Відтак, ми повинні, спільно з усіма службами, формувати її для нарахування цього податку», – відзначає Ірина Кулинич.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.