Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

музей медицини Панчишина

uk.wikipedia.org

Четвер, 12 лютого 2015, 12:55

Будинок Музею залишили у комунальній власності

музей медицини Панчишина

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних та кримінальних справ визнав право власності громади Львова на приміщення Музею історії медицини Галичини імені Мар’яна Панчишина.

Про це повідомляєпрес-служба Львівської міської ради. У прес-релізі зазначається про хід судового спору, що виник в результаті намагання колишніми мешканціями цього будинку його приватизувати.

"Протягом п’яти років колишні орендарів будинку No3 на вулиці Кармелюка у Львові намагались відібрати його у львівської громади. У цьому будинку, який був споруджений у 1923 році у стилі арт-деко, від 1925 року мешкав відомий галицький лікар та громадський діяч Мар’ян Панчишин.

Сім’я Глухенького жила у будинку, який, згідно з вказаним рішенням суду від 1950 року, продовжував залишатись власністю Мар’яна Панчишина до 1957 року. Тоді професора перевели на роботу до Києва, де він одержав державну трикімнатну квартиру на вулиці Жовтневої Революції. Будинок у Львові сім’я Глухеньких залишила порожнім", - йдеться у повідомлденні.

У 2009 році дочка професора Глухенького подала позов до суду щодо передачі цього будинку із комунальної власності у власність її сім’ї. Суд прийняв рішення на користь громади Львова. Однак, пізніше Личаківський районний суд Львова прийняв протилежне і практично нічим не вмотивоване рішення визнати право власності пані Глухенької на будинок та земельну ділянку. Таким чином, пам’ятка архітектури місцевого значення може бути приватизована людиною, яка не володіє жодними законними підставами на це, родина якої за власною ініціативою майже півстоліття тому фактично та юридично втратила будь-яке відношення до цього майна.

 У 2005 році Личаківська райадміністрація Львова визнала будинок власністю територіальної громади, оскільки довідка БТІ не визначає права власності на нерухомість.

На сесії Львівської міської ради 10 липня 2014 року було створено робочу групу для вирішення питання з приміщенням Музею історії медицини Галичини ім. М. Панчишина.Депутати пообіцяли звернутись до Президента України, Верховної Ради України, Генерального прокурора, у Вищу раду юстиції та до Міністра охорони здоров’я Україниз вимогою забезпечити вирішення цієї проблеми у правовому полі і зберегти майно у власності територіальної громади міста.

16 жовтня 2014 року Львівський обласний апеляційний суд прийняв рішеннязалишити будинок М. Панчишина у власності міської громади. Однак, представники Г.Глухенької подали касаційну скаргу у Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних та кримінальних справ, який відбувся11 лютого в Києві.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.