Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

Роман Федик

Середа, 18 лютого 2015, 17:02

Федик розкритикував кон’юктурну позицію прокурорів у період Майдану

Роман Федик

Сьогодні на розширеному засіданні колегії прокуратури Львівської області розглядався стан додержання конституційних прав громадян та представницької діяльності прокурорів у період масових протестів.

Захід відбувся за участі голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки, голови Львівської обласної ради Петра Колодія, членів Консультативної ради громадських фахівців при  прокуратурі Львівської області, представників депутатського корпусу, громадських організацій та ЗМІ.

Про це повідомляє пре-служба прокуратури області.

Як відзначив у своїй доповіді прокурор Львівської області Роман Федик, прокуратурою, ґрунтовно вивчено  питання правомірності  дій прокурорських працівників при оскарженні рішень органів місцевого самоврядування, які стосувались оцінки дій центральних органів виконавчої влади стосовно євроінтеграційних процесів в Україні.

Йдеться, про рішення місцевих рад  про суспільну-політичну ситуацію в Україні, звернення до держслужбовців, суддів, працівників правоохоронних органів та військовослужбовців та ін.

Вимагаючи їх скасування, прокурори заявили загалом більше 250 позовів до Львівського окружного адміністративного суду.

За словами прокурора області, усі ці та аналогічні рішення були політичними, не носили нормативного характеру, не встановлювали правових норм, а натомість лише закріплювали волевиявлення  місцевих громад щодо оцінки суспільно-політичної ситуації в державі.

"Оскаржуючи ці акти, прокурори  займали  кон’юнктурну позицію. Тобто, у  час, коли тисячі людей вийшли на вулиці українських міст на протест проти злочинної влади, працівники правоохоронних та судових органів  зайняли сторону на догоду антинародного режиму, формально дотримуючись букви Закону", – констатував прокурор області.

Також на колегії розглядалось питання додержання конституційних прав громадян під час досудового розслідування у кримінальних провадженнях, а також їх судового розгляду.

Так, мають місце безпідставного притягнення громадян до кримінальної відповідальності,  про що   свідчить наявність у 2014 році судових рішень у кримінальних справах та провадженнях про визнання невинуватими 21 особи, у тому числі 1 неповнолітнього і 3 громадян, які обвинувачувались у корупційних діяннях.

Крім цього, виявлено окремі факти порушень органами внутрішніх справ вимог законодавства при затриманні та доставлені осіб у міськміжрайвідділи міліції в межах  досудового розслідування.

Залишається актуальним питання судового розгляду у розумні строки кримінальних справ та проваджень, в тому числі щодо організованих груп та неповнолітніх, а також про корупційні правопорушення.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.