Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Шахтарі

www.varianty.net

П'ятниця, 27 лютого 2015, 11:55

Пікет львівськими шахтарями Верховної ради відбудеться 2 березня

Шахтарі

Працівники ДП «Львіввугілля» долучаться до акції протесту під стінами Верховної Ради, яку 2 березня планує провести Укрвуглепрофспілка.

Про це повідомила прес-служба профспілки працівників вугільної промисловості України.

2 березня Укрвуглепрофспілка вдруге проведе акцію протесту шахтарів.

Шахтарі вимагають включення до бюджету на 2015 рік видатків на фінансування вугільної галузі та відновлення соціальних гарантій працівникам вугільної промисловості.

У результаті страйку трудових колективів підприємств вугільної галузі 28-29 січня, за розпорядженням Кабінету міністрів України, була створена Міжвідомча комісія з розв'язання проблем вугільної галузі під головуванням міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина. Вона мала розробити шляхи подолання кризи у вугільній промисловості, і зокрема, виконання вимог шахтарів.

До складу комісії увійшли керівники міністерств та відомств, голови держадміністрацій вугільних регіонів України, народні депутати України та представники галузевих профспілок. Було напрацьовано Меморандум із врегулювання проблемних питань вугільної галузі. З урахуванням вимог учасників акції протесту, у ньому передбачені заходи щодо виділення додаткових обсягів державного фінансування вугільних підприємств, погашення заборгованості із заробітної плати, поновлення соціальних гарантій працівників та пенсіонерів вугільної галузі, своєчасного та у повному обсязі здійснення розрахунків за електроенергію та вугільну продукцію.

Однак на даний час меморандум не погоджений членами комісії.

Укрвуглепрофспілка вимагає:
1. Повернути на доопрацювання проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» з метою внесення в нього видатків на:
• державну підтримку вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції - 1 340,4 млн. грн .;
• державну підтримку будівництва вугле- і торфодобувних підприємств, технічне переоснащення зазначених підприємств - 355,0,0 млн. грн.;
• гірничорятувальні заходи вугледобувних підприємств - 434 млн. грн.;
• охорону праці на вугледобувних підприємствах - 65 млн. грн.;
• передачу об'єктів соціальної інфраструктури, які перебувають на балансі вугледобувних підприємств, у комунальну власність - 159,1 млн. грн.
2. Внести зміни до інших законодавчих актів з метою відновлення соціальних гарантій для працівників та пенсіонерів вугільної галузі, що існували на 01.12.2014 р, а також зняття мораторію на соціальні стандарти та забезпечення індексації заробітної плати на рівень інфляції.
3. Не допускати подальшого звуження соціальних гарантій для пенсіонерів, обмеження їх прав на отримання у повному розмірі призначених пенсій та заробітної плати, введення різних видів податків.
4. Забезпечити для вугільних підприємств всіх форм власності своєчасних розрахунків на Енергоринку та погашення боргів за спожиту вугільну продукцію і електроенергію.
5. Забезпечити виконання вимог чинного Законодавства, Генеральної та Галузевої угод з трудових і соціальних гарантіях, що є предметом діючого галузевого колективного трудового спору.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.