Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Превоцвіти

Вівторок, 3 березня 2015, 10:47

За незаконне добування первоцвітів – штраф 62 грн за рослину

Превоцвіти

У Львові розпочалася акція "Первоцвіт": торгівля рідкісними видами весняних квітів загрожує штрафом до 900 гривень.

Про це повідомив департамент екології та природних ресурсів ЛОДА.

Більшість з весняних квітів знаходяться під загрозою знищення та занесені до Червоної книги, тому акція "Первоцвіт", яка проводиться кожного року, має на меті запобігти незаконному придбанні та збуту рослин.

Згідно з діючим законодавством, за порушення порядку  об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України або за порушення вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода.

Постановою Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року №1030 передбачена компенсація за незаконне добування, знищення або пошкодження видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання): підсніжник білосніжний – 62 гр за рослину; білоцвіт весняний – 62 грн за рослину; шафран гейфелів – 62 грн за рослину; рябчик шаховий – 49 грн за рослину; сон великий – 49 грн за рослину.

Порушення порядку як збуту так і придбання об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України або порушення вимог щодо їх охорони тягне за собою адміністративну відповідальність, зокрема:

Стаття 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою штраф у розмірі 51-255 гр. Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 153-408 грн.

Стаття 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, погіршення середовища зростання рослин, занесених до Червоної книги України, знищення, незаконне вилучення їх з природного середовища тягне за собою накладення штрафу на громадян 340-510 грн і на посадових осіб 510-850 грн з конфіскацією незаконно добутого.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.