Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

день Ізраїля у Львові

Вівторок, 10 березня 2015, 14:45

У Львові відзначать День Ізраїля

день Ізраїля у Львові

15 березня, у неділю, у Львові відбудеться святкування Дня Ізраїлю. 

Про це повідомила прес-служба Почесного консульства Ізраїль у Західній Україні. 

Свято організовано під патронатом Почесного консула держави Ізраїль в Західному регіоні України Олега Вишнякова.

Місцем проведення свята Львів обраний не випадково.

Від самих витоків свого існування Львів був багатонаціональним містом. Крім росіян і українців тут жили німці, вірмени, євреї.

Перша згадка про єврейську громаду, яка розташовувалася у Львові, датована 1383 роком. Євреї відігравали важливу роль в економіці міста, брали участь у внутрішній торгівлі, банківській справі, розвитку ремесел.

До кінця XIX століття єврейська громада Львова мала численні синагоги, школи, бібліотеки, філантропічні організації та лікарні. У 1910 р євреї Львова (близько 60 тис. осіб) становили понад 25% населення міста і були більшістю у сфері вільних професій (70% адвокатів, 70% членів торгово-промислової палати і 60% лікарів).

У Львівському університеті в 1910 р навчалося близько 1500 євреїв (33% від загального числа студентів), діяло кілька єврейських студентських спілок, в університеті викладали євреї-науковці. З кінця XIX в. і до Другої світової війни Львів був одним з центрів єврейського друкарства.

ХХ століття принесло холокост і нацизм, гніт радянської системи і численні утиски громадян єврейської національності. Але вже з початку 90-х років у Львові почали відроджуватися єврейські громади та благодійні організації.

Сьогодні у Львові діє благодійна організація "Хесед-Ар'е", ложа Бней Бріт "Леополіс", виходить єврейська газета "Шофар". Функціонують також організації "Сохнут", "Гілель", молодіжні клуби при цих організаціях, а також "А-Шомер-А-Цаіру", "Маром", "Бейтар" та Центр Голокосту.

У цей важкий для країни час держава Ізраїль надає Україні всіляку підтримку: ізраїльські психологи проводять в Україні численні семінари з навчання українських фахівців роботі з постраждалими в зоні АТО, як цивільними, так і військовими. Ізраїль систематично надсилає гуманітарну допомогу, приймає на лікування бійців української армії, розглядається можливість відкриття в Україні реабілітаційного центру для бійців АТО з використанням ізраїльських технологій та залученням ізраїльських фахівців.

У рамках розширення співпраці між Україною та Ізраїлем найближчим часом відбудеться офіційне відкриття Почесного консульства Ізраїлю в Західному регіоні України зі штаб-квартирою у Львові.

Вже відкрито Культурний Єврейський центр при Почесному консульстві, в приміщенні якого за підтримки Почесного Консула Олега Вишнякова буде проведено День Ізраїлю. З допомогу даного свята єврейська громада міста під патронатом благодійної організації "Хесед-Ар'е" познайомить мешканців Львова з єврейською культурою та традиціями, розповість про діяльність єврейських громад та організацій.

В рамках свята запрошені гості зможуть познайомитися з фотовиставкою Ізраїльського культурного центру, з виставкою друкованої продукції філії "Сохнут-Україна", книжковою виставкою єврейських авторів і сувенірів з єврейською символікою від ВЕБФ "Хесед-Ар'е". На завершення відбудеться концерт творчих колективів.

Захід проходитиме у Почесному Консульстві Ізраїля у Львові, за адресою вул. Газова 36/3.

За додатковою інформацією ви можете звертатися за тел. 067 441 17 23 (Олена Соловйова).

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.