Варіанти,  9 квітня 2015

Шептицький поміж нас

пам'ятник Андрею Шептицькому

Цього року Україна святкуватиме 150 річницю від дня народження Митрополита Андрея Шептицького.

Та думаю, варто згадати ще один "ювілей".

Це 25-річчя намагання встановити йому пам’ятника у Львові.

Хто б і, що не говорив, але ця подія справді є важливою для українського суспільства.

Так, чому ж усе просувається так повільно?

Завжди виникають суперечки та зауваження навкого цього питання. То чи справді потрібен цей пам'ятник українцям, зокрема львів'янам?

А якщо потрібен, то чому, зараз виступають проти цього?

Ще в 1990 року обласною та міською радами неодноразово приймались рішення про встановлення пам'ятника Андрею Шептицькому.

Але тільки 12 грудня 2014 року, рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради Львівській Архиєпархії УГКЦ надано дозвіл на проектування пам'ятника митрополиту Андрею Шептицькому на пл. Святого Юра в м. Львові.

У 2010 році на Всеукраїнському конкурсі проектів було представлено близько 40 проектів з яких, схвальне рішення отримали тільки два проекти.

Колективго одного проекту відмовився, аргументуючи це тим, що не планує вносити зауваження та корективи до свого проекту. Так спільним засіданням оргкомітету та конкурсною комісією, для реалізації проекту, було рекомендовано для подальшої реалізації проект колективу – І. Кузьмак, М. Федик, М. Посікіра.

До  цього року не виникало жодних питань щодо прозорості та чесності конкурсу. Але як тільки все дійшло до справи та одразу, і почали сипатись коментарі.

Ігор Кузьмак стверджує, що конкурс проходив прозоро і чесно. До робочих органів, які й обирали переможця входили представники міської та обласної рад, відомі практики архітектори та скульптори, викладачі профільних вузів, відомі громадські діячі, духовенство, моральні авторитети міста.

І те, що говорять, буцім цього проекту не бачили спеціалісти – це повна брехня.

"Обговорення тривали майже пів року під час проведення конкурсних турів з відкритим доступом до конкурсних робіт у національному музеї. Депутатські комісії Львіської міської ради. Численні презентації в митрополичих палатах для представників громадських та політичних організацій, зустрічі з працівниками львівських підприємств. Провідні університети Львова з професорсько-викладацьким складом та студентами. Студентськими активами. Спеціалізована транспортна комісія Львівської міської ради. Всюди цей проект сприймався порізному. Були і такі опоненти, що на початку обговорень категорично заперечували, а ознайомившись детально з проектом, змінювали своє відношення в сторону підтримки його реалізації. Широке обговорення було винесено і на засідання синоду УГКЦ 13 листопада 2014 року".

Друге дискусійне питання, яке виникло навколо цього питання – це місце розташування пам’ятника. Якраз через це, багато львів'ян виступають проти. Не через сам факт встановлення пам'ятника, а через його місце розташування.

Та на це ми теж маємо відповідь.

Ще напередодні написання конкурсних умов проводились неодноразові консультації між міською радою та предствниками громадських організацій, де і було визначено місце під пам'ятник.

Згодом, згідно опублікованих умов відкритого конкурсу проектів, учасникам конкурсу рекомендовано площу Св. Юра разом із прилеглим сквером. Тому про альтернативне місце розташування пам’ятника не може бути і мови.

Через усі ці дискусії, що вирують у ЗМІ, було створено робочу групу,  яка мала вивчити усі зауваження і винести спільне загальне рішення.

На засідання робочої групи було представлено два робочих питання:

– Концепція встановлення пам'ятника А. Шептицькому;
– Детальний, помісцевий план території, яка б мала значно розшититися, якщо проект все ж затвердять.

Представники робочої групи стверджують, що робочого проекту не існує, є тільки концепція проекту, а конкретний план роботи ще не затверджений.

За останній тиждень було проведено чотири засідання робочої групи до якої війшло по 2 представники: Церкви, авторського колективу, ЛМР, НУ "ЛП", мешканців прилеглих вулиць та ГО "Врятуй сквер Святого Юра", всього – 12 осіб.

На зустрічах було заслухано експертів із транспортно-містобудівної сфери та переносу комунікацій, обговорювались спірні питання стосовно конкурсу, детального плану територій та  соціальний фактор.

За словами представника ГО "Врятуй сквер Святого Юра", – Андрій Бєляєва, вони ніяким чином не виступають проти встановлення пам'ятника Андрею Шептицькому.

"Ми виступаємо проти радикальної реконструкції площі Св. Юра, яка презведе до перенесення дороги під стіни корпусів НУ "Львівська Політехніка" та руйнуванню скверу на площі".

Хто часто гуляє цим сквером, той бачив в якому він стані.

Величезна кількість  сухостоїв та хворих дерев, зруйновані доріжки. Жителі переймаються тим, що повністю вирубають всі дерева, а вся площа буде закладена гранітом. Головний архідектор проекту, зазначає, що передбачено зрізку лише тих дерев, що попадатимуть під будівництво дороги, а також тих, яким вже загрожує падіння.

Таких близько 30 одиниць.

Михайло Тимчишин представляє інтереси мешканців, які проживають на вул. Я. Мудрого – Г. Чупринки та прилеглих до них вуличок.

Основні вимоги мешканців, що до цього проекту такі: збереження дитячого майданчика, що розташований поблизу "Львівської Політехнки"; непорушність дороги (вул. Озеркевича); та збереження скверу.

Михайло Тимчишин запевняє, що саме через зміщення цієї вулиці утвориться транспортний колапс від якого найбільше страждатимуть прилеглі вулички, а зокрема й мешканці цієї території.

"Ми не проти пам'ятника, але можливо варто подумати про альтернативне місце розташування".

У представників Церкви та Львівської міської ради позиція чітка. Потрібно будувати пам'ятник на зазначеному місці. Адже, це забезпечить не тільки повну реконструкцію місцевості, а й надасть львів'янам ще одне красиве місце для відпочинку.

На останні два засідання gредставники Церкви не прийшли, завчасно не попередивши, але постфактум пояснили це зайнятістю.

Представники авторського колективу пішли з середини передостанньої зустрічі і на останню теж не прийшли.

Проте інші учасники робочої групи – представники активістів громадської ініціативи, мешканців прилеглих вулиць, ЛМР і НУ "ЛП", експерти – продовжили роботу.

Зараз триває написання підсумкового документу і його узгодження усіма учасниками.

Але чи буде цей документ схвалений 26 квітня на громадських глуханнях у Львівській міській раді і, чи будуть враховані усі побажання, робоча група не впевнена.

Погляди в усіх різні, але збігаються вони в одному, що пам'ять Андрея Шептицького має бути гідно вшанована.

Оля Шлиян

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.