Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська міськрада

Середа, 29 квітня 2015, 18:19

Львів’яни бачитимуть, на що тратять міські кошти

Львівська міськрада

У Львові надали доступ населенню до даних про доходи та видатки місцевого бюджету.

Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Мешканці Львова тепер матимуть змогу контролювати витрати міського бюджету – у місті презентували ініціативу щодо візуалізації даних міського бюджету, реалізовану з ініціативи міськради та за підтримки Програми розвитку ООН.

Візуалізація бюджету складається з двох незалежних компонентів: представлення доходів та видатків місцевого бюджету; етапи оцінки потреб, підготовка проекту бюджету, його громадського обговорення, затвердження, виконання та звітності.

Цього року міськрада реалізувала перший етап – «Відкритий бюджет».

«Звіти виконання бюджету у Львові виставляли регулярно, однак це були загальні цифри, скажімо – видатки на освіту, на ЖКГ. Тепер мешканці матимуть змогу бачити деталізовані видатки – у розрізі кожної школи, кожного садочка. Мешканці Львова зможуть брати участь у формуванні бюджету, подавати свої пропозиції щодо використання коштів – тобто, бути задіяними в бюджетному процесі. Це породжує довіру і є ще одним кроком до максимальної публічності бюджетного процесу міськради», – стверджує заступник директора департаменту фінансової політики Львівської міської ради Ліна Миколаїв.

Відтак на сайті Львівської міськради тепер є 2 посилання: доходи та видатки міста.

Бюджетну інформацію тут відображено графічно. Інформацію за посиланнями посортовано за блоками: медицина, освіта, ЖКГ, містобудування тощо. Зайшовши в конкретний блок, можна побачити, яким чином структуризуються видатки, скільки коштів на який об’єкт виділено, звідки беруться доходи.

«Відкритий бюджет» – це один з таких інструментів, який дасть змогу людині чітко контролювати наповнення і витрати бюджету. Сайт дозволяє графічно відобразити розподіл грошових ресурсів між різними сферами», – пояснив директор департаменту «Адміністрація міського голови» Львівської міськради Андрій Москаленко.

Сьогодні бюджетний візуалізатор вже використовують у своїй роботі Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Житомир.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.