Ганна Власюк,  26 червня 2012

Тетяна Швецова: Законопроект про мови Колесніченка-Ківалова – передвиборчий піар

23 червня у Львові відбулася Окружна конференція організацій російських співвітчизників Західних областей України. Голова Асоціації «Російський Дім» Тетяна Швецова була серед тих учасників, які критично висловились щодо законопроекту про мови Колесніченка-Ківалова.

 

Чому Ви піддали критиці законопроект про мови?

Поважних причин для прийняття цього закону зараз немає, це  - суто передвиборчий піар Партії регіонів, як і те, що вони заявляють, що готові до крові захищати права російської мови в Україні. Цей законопроект досить однобокий, адже виходить, що розвивати російську мову можна лише в регіонах, де проживає більше 10% її носіїв. У Західному регіоні такої кількості носіїв немає, тому і виходить, що жодної користі від цього законопроекту для нас не буде.

Тобто, якби в законопроекті Колісніченка-Ківалова був пункт про покращення статусу російської мови у Львівській області, Ви підтримували б його?

По-перше, ніхто не говорить про те, що російська мова у Львівській області не визнається. Ніхто не переслідує людей за російськомовність і не забороняє їм розмовляти російською. Просто у нас склалась така дивна ситуація, що в законі прописано одне, а на практиці спостерігається зовсім інше. На мою думку, у Львові хороша ситуація з російськими школами. Однак очевидно, що, якщо в державі склалась ситуація двомовності, це потрібно якось вирішувати на законодавчому рівні. А то приїжджаєш в Харків – українське місто – і не можеш почути української мови. Та навіть мої родичі, коли приїжджають до Львова, скаржаться, що українська мова тут перетворюється на суржик. Це свідчить про те, що захищати в Україні передовсім треба саме українську мову. Треба прийняти якийсь закон про підтримку і розвиток української мови, а регіонали пропонують зробити якраз навпаки.

Чи будуть представники російських організацій в Україні вносити  зауваження чи пропозиції до законопроекту про мови?

Ми входимо до такої величезної організації  як «Російська співдружність». Вони подали щось близько 50-ти поправок щодо цього законопроекту, а результат буде видно вже 5 липня. Однак, враховуючи те, що у нас закони взагалі не виконуються, неважко здогадатись, яким він буде.

Як представник російської організації, чи підтримували б Ви присвоєння статусу російській мові другої державної?

Якби влада дійсно зробила такий крок, звісно, що підтримала. Однак ми розуміємо, що на сьогоднішній день прийняття такого закону – нереалістично. Враховуючи ситуацію, що є з українською мовою в Україні, це питання ще не на часі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.