Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

дитяче харчування

severcity.info

Четвер, 21 травня 2015, 17:43

Якість продуктів харчування немає кому контролювати

дитяче харчування

Наразі всі працівники Державної санітарно-епідеміологічної служби у вимушеній відпустці за свій рахунок, а іншого контролю якості харчування в Україні немає.

Про це повідомляє Львівська газета.

За словами в.о. керівника управління освіти Зоряни Довганик, за харчування дітей сьогодні відповідають працівники дошкільних навчальних закладів, тобто медсестри та начальник садочку. Саме вони зобов’язані перевіряти продукти, які їм постачають, та контролювати стан зберігання харчів.

«У дошкільному навчальному закладі є медичний працівник, кухар, які несуть відповідальність за якість харчування у закладі. Тобто відбувається внутрішній садочковий контроль. Перед тим, як подавати дітям страви, їхню якість обов’язково перевіряє медична сестра», - розповіла Зоряна Довганик.

Також важливим є й режим харчування, адже діти повинні отримувати не лише якісну, але й корисну їжу.

Як повідомляє лікар-дієтолог Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «Охматдит» Зоряна Завада, харчування повинне бути хоча б чотириразовим, а маленькі діти віком до 3 років повинні харчуватися не менше 5 разів на день.

«У щоденному раціоні дітей повинні бути білкові та вуглеводні продукти. Споживчий раціон має складатися з м’яса, молочних та кисломолочних продуктів, сирів, круп, овочів та фруктів. Також для нормальної життєдіяльності в раціоні, крім чаю, кави та соків, повинна бути вода. Маленька дитина має споживати 0,8-0,9 літра, а старші – 1,5-2 літри води щодня. Якщо не дотримуватися норм харчування, в організмі порушується обмін речовин, який може призвести до хронічних захворювань», - зазначила Зоряна Завада.

Окрім того, що страви не перевіряються на якість, нещодавно ще й збільшилася оплата за харчування у дитсадку. Віднедавна батьки оплачують 60% харчування дитини. Тому з березня триразове харчування дитини становить 18 грн для дітей до 3 років та 26 грн – для дітей від 3 до 6 років.

Безкоштовно можуть харчуватися діти-сироти, діти, батьки яких є учасниками АТО. Звільняються від плати також і сім’ї, у яких сукупний дохід на одного члена сім’ї менший, ніж 410 грн.

Нагадаємо, внаслідок зростання цін на продукти вартість харчування збільшилася з березня 2015 року. Також були підвищені видатки на на безкоштовне одноразове харчування учнів 1-4 класів у загальноосвітніх навчальних закладах міста.

Також у результаті вживання 10, 11, 12 травня неякісних страв в ресторані «Театр пива «Правда» більше 50 людей потрапило до лікарні.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.