Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Мейлах Шейхет

П'ятниця, 22 травня 2015, 18:25

У Львові знехтували міжнародною угодою – Мейлах Шейхет

Мейлах Шейхет

Директор Центру «Єврейське відродження» Мейлах Шейхет вважає, що розпорядження Львівської ОДА про ліквідацію Культурно-історичного заповідника у Львові порушує ст. 4 Конвенції ООН зі збереження Всесвітньої культурної спадщини.

Мейлах Шейхет вважає, що дії Львівської ОДА є протиправними та порушують  ст. 4 Конвенції зі збереження Всесвітньої культурної спадщини 1972р., яку Україна зобов’язана виконувати і яка зобов’язує державу бути відповідальною за збереження Всесвітньої історико-культурної спадщини.

«Органи місцевої влади не мали повноважень ліквідувати юридичну особу (Державний історико-архітектурний заповідник у Львові зазначався як юридична особа – прим. авт.), яка підпорядковувалась органам центральної ради, а саме – Міністерству Культури України», – зазначив Мейлах Шейхет.  

Мейлах Шейхет вважає, що Львівське управління охорони культурної спадщини бачить конкурента у можливому існуванні дирекції заповідника.

Начальник управління охорони культурної спадщини Андрій Левик, натомість, розповів Варіантам, що питання відновлення діяльності заповідника у Львові виникло ще на початку 2000-их років. Тоді творча інтелігенція звернулась до Кабміну щодо відновлення діяльності заповідника через бажання вплинути на ситуацію збереження культурної спадщини у Львові. Питання двічі розглядалося Верховною Радою.

Левик підкреслив, що, згідно розпорядження Львівської ОДА, заповідник не ліквідовано, була ліквідована лише дирекція. 

«Днями ми (управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА) ініціювали засідання круглого столу за участю громадськості, на яком убуло багато людей і більшість згодилась з тим, що треба відновити діяльність заповідника», – зазначив Андрій Левик.

За словами начальника відділа охорони культурної спадщини,  був складений протокол, який виражає суспільну думку щодо відновлення діяльності заповідника. Про протокол мають повідомити Міністерство Культури. Наразі відбувається збір підписів.

«Я думаю, що сьогодні ніхто не зможе інакше трактувати питання необхідності існування у місті органу охорони ЮНЕСКО, тому що це міжнародна вимога», – заявив Андрій Левик – «Я дивлюсь на цю проблему оптимістично. Як би не було, думаю, що все зе знайде свою форму і зміст».

Нагадаємо, 13 травня Громадська рада при Львівській ОДА надіслала лист-звернення до Олега Синютки з вимогою скасувати розпорядження про ліквідацію заповідника, наголошуючи на безпідставності рішення губернатора.

5 травня голова Львівської ОДА Олег Синютка розпорядився ліквідувати Державний історико-архітектурний заповідник у Львові, що викликало занепокоєння збоку громадськості.

У 2009 році Кабмін прийняв розпорядження «Про затвердження плану заходів, спрямованих на відновлення діяльності державного історико-архітектурного заповідника у Львові».

Державний історико-архітектурний заповідник разом з її дирекцією був свторений Радою Міністрів УРСР у 1975 році. У 1998 р. історичний центр Львова був внесений до Списку Світової спадщини(ЮНЕСКО).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.