Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Во "Свобода"

Четвер, 28 червня 2012, 13:05

Громада Буського району ініціює референдум щодо видобутку сланцевого газу

Громада Буського району вирішила провести місцевий референдум, на якому мешканці району мають висловити своє ставлення щодо видобування сланцевого газу. Учасники громадських слухань ухвалили відповідну резолюцію з питання розробки Олеської площі родовищ сланцевого газу на території Буського району у Львівській області. Про це повідомляє прес-служба ЛОО ВО "Свобода".

Вчора, 27 червня, в сесійному залі Буської районної ради відбулися громадські слухання щодо дозволів на розробку сланцевого газу. На слуханні були присутні місцеві мешканці, депутати, громадські діячі, представники органів місцевого самоврядування, органів державної служби, а також голова фракції ВО «Свобода» у Львівській облраді, голова комісії екології, природних ресурсів та рекреації Ірина Сех та депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» Володимир Чехут.

Учасники слухань наголосили: громада проти того, щоби на території Буського району добували сланцевий газ.

Голова екологічної комісії Буської районної ради Іван Олійник наголосив, що таке видобування газу є небезпечним і потрібно звертатися у відповідні органи, аби вони пояснили, чому не можна видобувати сланцевий газ на території Буського району.

Ірина Сех попередила про небезпеку, що може виникнути при добуванні сланцевого газу. Так, окрім забруднення ґрунтових та питних вод, існує потенційна небезпека міні-землетрусів та повеней.

Виступали також сільські голови Буського району. Вони висловлювали своє бачення проблеми видобутку сланцевого газу та розповіли про ставлення громад, які вони очолюють, до цієї теми. Усі вони висловили стурбованість ситуацією, що склалася, і наголосили: люди проти того, щоби на території Буського району добували сланцевий газ.

Крім того, науковці Львівщини наголошують на необхідності дослідити можливість видобування сланцевого газу на Львівщині та фонового геохімічного моніторингу стану Олеської ділянки, оскільки це загрожує екології Львівщини.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 11 травня затвердив результати конкурсу щодо розробки площі "Олеської" (Львівська область) родовищ сланцевого газу, проведеного Міжвідомчою комісією з організації та проведення конкурсів на укладення угоди про розподіл продукції. Тендер на розробку Олеського родовища сланцевого газу виграла компанія Chevron (США).

За оцінками геологів, запаси газу на Олеському родовищі можуть становити до 1,5 трильйона. Управління енергетичної інформації Міненерго США (EIA) оцінює українські запаси сланцевого газу в 1,2 трильйона кубометрів, що ставить Україну на четверте місце в Європі за обсягами резервів цього типу після Польщі, Франції та Норвегії.

Зазначимо, що депутати Львівської облради у зверненні до Президента та Генпрокурора виступили проти розробки компанією Chevron родовищ сланцевих газів площі «Олеської». У зверненні депутати просять не допустити порушення права виключної власності українського народу на природні ресурси.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.