Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Володимир Герич

П'ятниця, 10 липня 2015, 17:35

У Жовкві згадали битву під Клушино

Володимир Герич

На круглому столі у Жовкві співробітники місцевого заповідника згадали військові походи гетьмана Станіслава Жолкевського, похованого у костелі св. Лаврентія.

Вчора, 9 липня, у Жовкві відбувся круглий стіл, присвячений військовим баталіям в Клушино, в якому взяли участь директор жовківського Державного історико-архітектурного заповідника Володимир Герич та наукові співробітники.

Учасники круглого стола згадували події 400 річної давнини, а саме, запеклу битву біля Клушино на Смоленщині між військами Речі Посполитої з одного боку і Московського царства і Швеції з іншого.

Битва завершилась розгромом московсько-шведського війська під командуванням Дмитра Шуйського і Якоба де ла Гарді польською кіннотою польного гетьмана коронного Станіслава Жолкевського.

Останки Станіслава Жолкевського нині зберігаються у костелі св. Лаврентія у Жовкві.

«Ми, українці, жили в тому часі, коли на теріторії Львівщини була Річ Посполита, наша культура також переплітається з їх культурою, наприклад, дерев'яні церкви на території Львівщини. Україна жила в тій державі, тому треба розуміти, що це наша історія також», – зазначив директор заповідника.

За словами Володимира Герича, у місті є синагога, що знаходиться на балансі заповідника, але вона є недіючею, через відсутність коштів на реставрацію.

Співробітники заповідника повідомили, що значна кількість картин костелу св. Лаврентія, що у Жовкві, знаходиться у Польші та Росії, вони були вивезені у різний час і не повернені донині.

«Звичайно, ми хочемо, щоб картини Альтамонте, які зараз знаходяться в Олеському та Золочевькому замках повернулися на свою Батьківщину, тому що вони були намальовані для цього костелу», – розповіла співробітник жовківського заповідника Ольга.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.