Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

експонат

lonckoho.lviv.ua

Вівторок, 28 липня 2015, 10:15

Унікальні самвидавні збірки поетів-шістдесятників потрапили до львівського музею

експонат

Музей «Тюрма на Лонцького» поповнився новими експонатами.

Про це повідомляється на сайті музею.

На початку липня фонди національного музею-меморіалу жертв окупаційного режиму «Тюрма на Лонцького» поповнилися новими експонатами. Це 2 самвидавні збірки поетів-шістдесятників: Миколи Холодного «Крик з могили» та Василя Стуса «Веселий цвинтар» (Київ, 1970), які довгий час зберігалися як речові докази у архівно-кримінальній справі шістдесятниці та політв’язня брежнєвських таборів Стефанії Шабатури.

Дослідниця передала їх до музею.

«Непримітні у простих картонних обкладинках, зшиті вручну аркуші вже пожовклого від часу паперу з машинописними текстами у далекому 1972 р. були серйозними речовими доказами «антирадянської діяльності». Збірку Миколи Холодного С. Шабатурі подарував на день народження 5.11.1970 р. ще один відомий шістдесятник Іван Гель, а «Веселий цвинтар» теж на початку 1970-х років передав художниці сам автор», - повідомляють у музеї.

Зберігання цих збірок стали складовою «злочину» художниці, коли у 1972 році Стефанію Шабатуру було визнано винною у антирадянській агітації та пропаганді та засуджено до 5 років таборів та 3 років заслання.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.