Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Нідерланди

king-travel.com.ua

Понеділок, 3 серпня 2015, 12:49

У Нідерландах питання про асоціацію України з ЄС пропонують вирішити на референдумі

Нідерланди

У Нідерландах група активістів  розпочала збір підписів за те, щоб поставити на референдум питання про ратифікацію угоди про асоціацію України з ЄС.

Про це повідомляє ВВС Україна.

У Нідерландах з 1 липня набув чинності закон, згідно з яким громадяни можуть вимагати організації консультативного референдуму з будь-якого закону чи угоди. Відтак активісти "Комітету громадян Євросоюзу" вирішили подати заявку на проведення референдуму щодо асоціації Україна-ЄС.

 

Наразі активісти повинні зібрати 10 тис підписів до 6 серпня. Після того, як заявку прийме виборчком Нідерландів, активістам треба буде зібрати ще 300 тис підписів протягом 6 тижнів.

"Комітет громадян Євросоюзу" вирішив поставити на обговорення питання про асоціації України з ЄС внаслідок того, що це перший документ, оприлюднений в офіційному виданні уряду Нідерландів після того, як набув чинності закон про референдуми. Угоду про асоціацію України з ЄС було опубліковано в урядовій газеті 10 липня, після того як її схвалили нижня і верхня палати (7 квітня і 7 липня).

Як пояснив представник МЗС Нідерландів, навіть якщо референдум буде організований і більшість громадян Нідерландів проголосують проти ратифікації документа, влада країни не повинна негайно змінювати своє рішення, адже результати референдуму мають консультативну функцію і не є обов'язковими до виконання.

 

Нагадаємо, у вересні 2013 року уряд схвалив проект угоди про асоціацію з ЄС, проте 21 листопада того ж року Кабмін відмовився від підписання угоди. Наприкінці листопада 2013 року відбувся Вільнюський саміт, на якому планувалося підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, але підписання не відбулося. 13 березня 2014 року Верховна Рада проголосила офіційний курс України на євроінтеграцію.

Верховна Рада України і Європарламент одночасно ратифікували документ 16 вересня 2014 року. Він набуде чинності після того, як ратифікаційні процедури завершать усі 28 членів ЄС.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.