Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

НАК "Нафтогаз"

rbc.ua

Вівторок, 4 серпня 2015, 15:49

Львівщина має борг за 215,7 млн куб м спожитого газу

НАК "Нафтогаз"

Заборгованність українців за використане паливо перед Нафтогазом складає 30 млрд грн.

Про це заявив прем'єр міністр Арсеній Яценюк, передає Forbes Україна.

Збільшення дефіциту фінансових ресурсів у «Нафтогазу» для закупівлі газу до опалювального сезону сприяє зростання заборгованості споживачів за використане паливо. Її сума, за даними Арсенія Яценюка, досягла 30 млрд грн. Приріст суми за останні кілька місяців становить 9 млрд грн.

"В енергетичному секторі кризовий стан. Міністерства і відповідні енергетичні компанії не готові до того, щоб забезпечити нормальний енергетичний стан", – заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на нараді з головами обласних держадміністрацій східних і південних регіонів країни.

Львівська область не сплатила кошти за 215,7 млн куб м спожитого газу.

Вже сьогодні через брак вугілля зупинено потужності генерувальних підприємств, що спровокувало дефіцит електроенергії в енергосистемі.

У зв'язку з цим Міненерговугілля завчасно попереджає про повернення до практики віялових відключень.

У НАК «Нафтогаз України» виникли труднощі з накопиченням коштів для оплати імпортного газу.

«Треба закупити ще як мінімум 5–6 млрд куб. м газу. Звідки його закупити – ясно. На жаль, немає коштів. І це досить велика сума – понад $1 млрд», – повідомив міністр енергетики та вуглепрому Володимир Демчишин. 

Також «Нафтогаз» не може отримати 4 млрд грн від облгазів з розрахунків за газ, який газорозподільні підприємства використовують на виробничо-технологічні потреби. 

Борги газорозподільних підприємств перед НАК у НКРЕКП оцінено в суму понад 6,8 млрд гривень.

«Усі гроші, які платить населення, бюджетні установи, фактично зависають у банках, на рахунках і не розподіляються. Гроші є, але НАК їх не отримує. Якщо НКРЕКП оперативно не буде розв’язано питання, як вийти із сьогоднішньої ситуації, підвищується ризик, що, отримуючи гроші з ринку, ми не зможемо в свою чергу купувати газ для закачування в підземні сховища. А від цього ризикує постраждати і підготовка до наступного зимового сезону», – повідомив Сергій Коновець, заступник голови правління НАК.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.