Петро Яцишин,  4 серпня 2015

Дно на вулиці Рибній

вулиця Рибна

Двоповерховий будинок 1880-1890-х років на вулиці Рибній вже давно забитий дерев'яною дошкою, але в ньому труться бомжі, а у вікна періодично заглядають мутні, але солідні люди.

З боку вулиці Чорноморської був вхід у ЖЕК, а з Рибною – опорний пункт.

У приміщенні колишнього жеку (ДКП ЖЕК-402), час від часу, вибивають двері, у вікна заглядають бариги, які приїжджають на автомобілях з київськими номерами.

Поки двері знову не забивають, то там селяться бомжі. Згодом безхатченків виганяють, але за три-чотири тижні все знову повторюється. Так триває вже кілька років.

Одного разу, посеред білого дня, двоє чоловіків у костюмах з ноги винесли двері будинку, розрнулися та пішли. Ввечері двері знову забили.

Потім приїжджали перспективні люди на BMW X5 також з київськими номерами і уважно розглядали вікна та двері будинку.

Раніше старий ЖЕК просто стояв закритий. Років п'ять чи сім тому, можливо, робили навіть якийсь мінімальний ремонт (хтось ходив та метушилися), але це могли робити і бомжі для свого сквоту.

На фасаді будинку величезна тріщина, що нагадує відбиток блискавки. З середини, крізь тріщину, можна побачити місяць.

Біля цього будинку паркуються тільки зальотні або безстрашні, бо мешканці району ще добре пам'ятають про той випадок, коли штукатурка з фасаду посипалася на тюнінгований Range Rover.

Жодних ухвал щодо цього ЖЕКу та приміщення на сайті Львівської міськради немає, але є у 2003 році провели реорганізацію державних комунальних підприємств ЖЕК-400, 401, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411 та створити з них ЖЕК-307.

Ймовірно, що реогранізували й ЖЕК-402, раніше, коли він ще працював, то Рибна та сусідні вулиці належали до Шевченківського району, а сьогодні цей райончик вже підпорядковується Галицькій РДА.

В ексклюзивні моменти, між черговим вибиванням та ремонтом дверей, можна погуляти екс-приміщенням ЖЕКу або опороного пункту міліції.

Цих вихідних знову хтось відкрив для себе та відвідувачів двері колишнього ЖЕКу.

ЖЕК-402 точно працював до початку 2000-х років, найсвіжіший календар, що висить у приміщенні – 2002 року.

Але й десять років Незалежності, на всяк випадок, звідти не викидали радянських плакатів про "труд", "мир" та різну єресь.

А цей легендарний плакат можна продати Дмитру Добродомову під майбутні вибори, як живе свідчення тривалої неперервності його святої справи.

Екран, правда ні TFT, ні LCD, а звичайний паперовий.

Є тут й серп і молот, щоб косити і забивати.

Також збереглася й Дошка пошани з фото найкращих працівників установи.

Посеред ретро-мотлоху, лежить пачка сигарет виготовлена в 2014 році. Більш-менш сучасні порожні пляшки з-під мінералки, отже, періодично в будинку хтось буває.

На Рибній, 4 все нагадує ситуацію навколо будинка колишньої жіночої консультації на вул. Олени Степанівни: будинок знищать і продадуть з молотка за смішну суму.

На Олени Степанівни будинок продали за 181 тисячу доларів, хоча одна квартира в цьому районі може коштувати до 100 тисяч американських доларів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.