Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

радянська символіка

Четвер, 6 серпня 2015, 13:09

Суд остаточно скасував рішення Львівської міськради про заборону використання радянської символіки у Львові

радянська символіка

Сьогодні Апеляційний адміністративний суд Львівської області залишив в силі рішення суду першої інстанції, яким скасовується рішення Львівської міськради про заборону на використання радянської символіки у Львові. 

Про це Варіанти повідомив Олександр Калинюк, який виступав третьою стороною у судовому процесі.

Нагадаємо, у травні 2013 році Львівський окружний адмінсуд на вимогу прокуратури скасував заборону на використання радянської символіки під час святкування Дня Перемоги.

Прокуратура Львова оскаржила рішення Львівської міськради від 25 квітня 2013 року «Про оголошення 8 травня у Львові Днем скорботи і вшанування пам'яті жертв тоталітарних режимів та жертв Другої світової війни» та «Про заборону використання символіки СРСР, комуністичної та нацистської символіки на території Львова». 

Прокуратура вважала, що ухвала Львівської міськради щодо заборони використання, зокрема, копій Прапора Перемоги під час масових заходів, суперечить положенням Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років». Воно також суперечить вимогам законодавства й частина ухвали міськради про оголошення 8 травня у Львові Днем скорботи, яка передбачає встановлення Державного прапора із жалобними стрічками та приспущення Державного Прапора України на будівлях державних установ. Прийняття таких рішень належить виключно до повноважень Верховної Ради, – стверджували у прокуратурі. 

Натомість Львівська міська рада подала апеляцію на дане рішення, розгляд якої завершився сьогодні.  

Нагадаємо, у травні 2015 року президент Петро Порошенко підписав закони, відомі як «закони про декомунізацію».

Ідеться про чотири закони: «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»; «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років»; «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» та «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті».

Документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб та визнаються борцями за незалежність України УПА й інші організації. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.