Ірина Марушкіна,  4 липня 2012

Виборча кампанія «Свободи» фінансується «Газпромом»?

Чиї інтереси захищає ВО «Свобода», виступаючи проти розробки газових родовищ Олеської площі: місцевих громад чи російського «Газпрому»? Це питання вже давно вітає у повітрі і активно, поки що пошепки, обговорюється політиками та експертами в кулуарах. 

На електронну поштову скриньку редакції «Варіантів» надійшов лист за підписом Олега Поплавського, пенсіонера, геолога з понад 30-річним стажем роботи в різних геологічних установах України.  Ми вирішили його оприлюднити, адже вважаємо, що наразі проблема альтернативних способів видобутку газу на Львівщині висвітлюється вкрай однобоко – чути лише голос ВО «Свободи».

«27 червня у Буській районній раді відбулося громадське обговорення «Сланцевий газ Олеської площі: перспективи та ризик», у якому взяли участь депутат обласної ради від ВО «Свобода», голова постійної депутатської комісії з питань екології Львівської облради Ірина Сех, керівники районної ради, депутати місцевих рад, сільські голови. За результатами цієї зустрічі була прийнята резолюція з категоричним запереченням видобутку сланцевого газу на території Буського району.

Останнім часом політична партія ВО «Свобода» приділяє особливу увагу цій темі, а насправді - безпідставно лякає місцевих мешканців жахливими екологічними наслідками від видобутку сланцевого газу. Та виникає питання, яким чином  «свободівці» можуть пояснити успішну світову практику видобутку сланцевого газу без будь-яких негативних наслідків для навколишнього середовища. При цьому економічні вигоди та перспективи для держави є очевидним.

Кожному українцю зрозуміло, що власний видобуток газу є гарантією укріплення державності та енергетичної незалежності. Майже кожна держава у світі намагається налагодити власний видобуток сланцевого газу. Яскравий тому приклад – Сполучені Штати Америки, де саме завдяки цьому пересічні американці мають дешевий газ, а держава є енергетично незалежною.

Україна має потенціал для повного забезпечення себе природним газом  у разі послідовного впровадження ефективної енергетичної політики, спрямованої на залучення приватних інвестицій у нафтогазовий сектор та реалізацію власної ресурсної бази.

Саме такий висновок під час міжнародної конференції «Природний газ та енергетичне майбутнє України» 18 січня 2012 року озвучив Даніел Єргін - керівник провідної консалтингової компанії в галузі енергетики IHS CERAIHS CERA, яка на прохання Міністерства енергетики та вугільної промисловості України здійснила дослідницьку та консультативно-аналітичну програму для оцінки проблем та можливостей газового сектору України.

Погоджується з перспективами розвитку видобутку сланцевого газу Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.  «Ми зрозуміли, що програма з видобутку сланцевого газу, яка завдяки зусиллям підприємців зі США змінила газову мапу світу, має бути впроваджена в Україні», - сказав Юрій Бойко.

У той же час, Прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що  Україна знала кращі часи з видобутку нафти і газу, і наша геологічна структура, наша територія, наші родовища можуть відновити ті об’єми видобутку, які ми мали в минулому.

Зважаючи ж на ініціативи ВО «Свободи» з цього питання, логічно припустити, що на їхню думку збільшення закупівель газу у Російської Федерації за захмарними цінами є більш прийнятним за власний видобуток газу.

Це наводить на цікаві роздуми. Можливо, «Свобода», ховаючись під  личиною «ультраправої» партії, що стоїть на захисті української державності та прикриваючись гаслами борців за екологію, насправді переслідують іншу мету - відпрацювати кошти, отримані від Кремля на проведення передвиборчої кампанії 2012 року?»

Як би не було, але реально існують різні підходи і різні думки з приводу альтернативних способів видобутку газу в Україні, що й доводить цей лист.

Редакція «Варіантів» вважає, що за будь-яких обставин такі важливі питання потребують конструктивного діалогу та дискусії за участю усіх зацікавлених сторін. Нажаль, так не відбувається на Львівщині: чути лише одну «Свободу» і жодного разу не було публічних офіційних заяв ні з боку представників державної влади в регіоні, ні з боку компанії-інвестора «Шеврон». 

Саме тому  ще 12 червня «Варіанти» скерували інформаційний запит до представництва компанії «Шеврон» у Києві з проханням надати роз’яснення з приводу ряду питань, які турбують громадськість Львівщини у зв'язку з розробкою газових родовищ Олеської площі: технології видобутку, екологічних наслідків та ін.. У компанії повідомили, що наш запит скеровано в центральний офіс компанії у Лондоні і пообіцяли, що ми найближчим часом отримаємо відповідь.

Спілкування ж  журналістів «Варіантів» з вченими геологами і фахівцями нафтогазової галузі, наразі засвідчує, що політики від «Свободи» насправді не дуже розбираються у темі видобутку сланцевих газів, хоча б тому, що на Львівщині просто немає таких родовищ, а є так звані сілурийські пісковики, з яких також можна видобувати газ.  Про це «Варіанти» напишуть детальніше наступного разу, після того, як завершать журналістське розслідування цієї теми.    

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.