Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

кадастр

agronews.ua

Понеділок, 17 серпня 2015, 16:18

Держгеокадастр підключив першого нотаріуса до Державного земельного кадастру

кадастр

Сьогодні вступив в силу затверджений постановою Кабінету Міністрів Порядок забезпечення доступу нотаріусів до Державного земельного кадастру

Про це Варіантам повідомила прес-служба Держгеокадастру.

В цей же день до бази даних був підключений перший приватний нотаріус – Людмила Мельник, яка зможе разом з кадастровими реєстраторами надавати громадянам витяги про земельні ділянки, необхідні для здійснення земельних угод.

Елетронна послуга «Надання нотаріусам доступу до Державного земельного кадастру» розроблена за сприяння Міністерства юстиції фахівцями Держгеокадастру в рамках кампанії з делегування частини повноваженнь та децентралізації у сфері земельних відносин.

Щороку за заявами громадян видається приблизно мільйон витягів – це найбільш популярна послуга у сфері земельних відносин. З початку поточного року видано 563 826 витягів з кадастрової системи про земельні ділянки.

Дотепер право видавати витяги з Державного земельного кадастру мали лише кадастрові реєстратори. Делегуючи ці повноваження, Держгеокадастр має на меті знизити рівень централізації надання послуг у сфері земельних відносин та за рахунок зменшення навантаження на кадастрових реєстраторів підвищить рівень комфорту для громадян.

«Усі необхідні для здійснення земельних угод довідки тепер можна отримати в одному місці. Свідомо відмовляючись від ексклюзивного права надавати витяги з Державного земельного кадастру, ми розширюємо вікно можливостей для користувачів наших послуг», - відзначив Голова Держгеокадастру Максим Мартинюк.

Підключення нотаріусів до системи Державного земельного кадастру відбувається за заявним принципом. На сьогодні відповідні заяви подали вже декілька десятків нотаріусів.

Для роботи з Державним земельним кадастром робоче місце нотаріуса повинно відповідати технічним вимогам, зокрема в частині інформаційної безпеки та захисту даних. Після виконання технічних вимог підключення нотаріуса здійснюється протягом одного робочого дня.

Також адміністратор кадастру забезпечує консультації та проводить для нотаріусів майстер-класи по користуванню системою.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.