Варіанти,  9 вересня 2015

Дрони екології

Львівські журналісти розпочали реалізацію проекту "Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини" за підтримки Freedom House та Міністерства закордонних справ уряду Норвегії, який триватиме до липня 2016 року.

Проект покликаний активізувати зусилля місцевої влади, громадськості та журналістів регіону на вирішення екологічних проблем, які є джерелами соціальної напруги і можуть перешкодити інтеграції в ЄС.

Учасники проекту переконані, що інноваційні підходи дозволять розповісти про екологічні проблеми та їх масштаби по-новому, систематизувати та роз’яснити негативні соціальні наслідки та активізувати громадськість й владу на їх вирішення.

"Наше завдання – зрозуміти стан екологічних проблем на Львівщині, які сьогодні створюють загрозу навколишньому середовищу не лише Львівщини, а й країнам, що межують з нашим регіоном", – зазначила координатор проекту Ірина Марушкіна.

У рамках проекту журналісти та студенти за сприянням екологів-експертів здобудуть знання й навички з екологічної журналістики, створення мультимедійних історій на базі розслідувань та дрон-зйомки.

Результати розслідувань будуть представлені у незалежних ЗМІ та в соціальних мережах.

"Сьогодні дуже актуальне питання незаконної вирубки лісів – це наші "легені". Також гостро стоїть питання несанкціонованих викидів забруднювальних речовин, зокрема якість поверхневих вод річок нашої області, особливо транскордонних, яка бажає бути кращою”, – розповіла в.о. начальника відділу моніторингу Ольга Колодій.

Проект запропонує "дорожню карту" для спільних дій громадськості та влади з метою попередження виникнення соціальних конфліктів.

Проект також відкриє можливість львівськім журналістам освоїти нові технології, в тому числі й дрон-зйомку.

Поки що це новий спосіб отримання інформації для журналістів, який потребує від них оволодіння новими навичками, а також формування вимог та правил до використання дронів в їхній професійній діяльності.

"Дрон – вже давно не іграшка – це інструмент, який використовується у сільському господарстві, моніторингу протяжних об’єктів, таких як лінії електропередач, газотранспортної системи, тому ми активно шукаємо шляхи інтеграції цієї технології. Наша комнда дуже рада, що безпілотна журналістика знайшла свій розвиток і, зокрема, робляться подібні кроки в області моніторингу в області екологічної ситуації ", – повідомив один з засновників Drone.UA та тренер проекту Февзі Аметов.

До участі в проекті, окрім ІА Варіанти, зголосилися журналісти відомих львівських ЗМІ, в тому числі ЗІК, "Львівська газета", Дивись.Інфо, "Новий погляд", блогери, студенти ЛНУ ім. Івана Франка та УКУ.

Експертне супроводження проекту здійснюватимемуть волонтери Товариства "Зелений хрест" і фахівці департаменту екології Львівської ОДА.

Свою підтримку проекту вже задекларували депутати Новороздільської міської та Жовківської районної рад.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.