Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Нацбанк

rbc.ua

П'ятниця, 11 вересня 2015, 16:26

Нацбанк перейде на кластерний розподіл нагляду за банків

Нацбанк

В основу розподілу кластерного підхіду до банківського нагляду за групами ляжуть оцінка ризиків та бізнес-моделей.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

Як зазначила директор департаменту банківського нагляду Катерина Рожкова, рішення було прийняте правлінням НБУ в рамках комплексної програми реформ фінансового сектору до 2020 року.

"Із застосуванням нового підходу Національний банк групуватиме для цілей нагляду банки за схожими бізнес-моделями, профілями ризиків та характером здійснюваних операцій чи іншими притаманними ознаками. Також поєднуватимуться в один наглядовий кластер банки різні за розміром, але у яких є спільні власники. До кожного з таких наглядових кластерів будуть визначені специфічні режими нагляду та виділені відповідні наглядові групи", – заявила Катерина Рожкова.

Заїї словами, банки I та II груп поділятимуться на державні банки, великі приватні банки та банки, які належать до міжнародних банківських груп. А розподіл банків III та IV груп для цілей банківського нагляду проводитиметься за результатами оцінки бізнес-моделей, профілів ризику та характеру здійснюваних операцій, але інформація про належність банку до такого наглядового кластера залишатиметься банківською таємницею.

За словами Катерини Рожкової, застосування наглядових кластерів дасть змогу оптимізувати навантаження на наглядовців та кураторів, визначити найактуальніші напрями для аналізу операцій банку та скоординувати активність наглядових підрозділів, фінансового моніторингу, валютного контролю.

"Національний банк не має завдання щодо виведення банків з ринку, але є завдання забезпечити життєздатність усього банківського сектору. Нам необхідно розуміти, як банки заробляють й на які ризики наражаються. Першочергове завдання – зробити банківську систему прозорою, достатньо капіталізованою та життєздатною", – підкреслила Катерина Рожкова.

Нагадаємо, 9 вересня Нацбанк ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку ПАТ "Східно-промисловий комерційний банк".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.