Варіанти,  15 вересня 2015

Інтерв'ю з Fire!

Розмова з басистом гурту Fire! Йоганом Бертліном (Johan Berthling).

Fire!, один із найкращих гуртів імпровізованої та джазової музики у світі, що відомий своїми експресивними концертами, виступав у Львові 12 вересня 2015 року у клубі Дзиґа.



Прочитав цікаву історію про створення гурту. Ви зіграли незабутній концерт в одній із стокгольмських ресторацій. Грали так інтенсивно, що келихи билися на столиках. Це правда?

Заграти цей концерт нас запросив добрий знайомий, локальний промоутер Conny’ego Lindströma в барі Riche. Думав, що такий імпровізований склад учасників виступу є гарною ідеєю та розвагою.

І дійсно, обслуга бару притримувала келихи з шампанським аби вони не побилися. Під час іншого концерту у Стокгольмі наш саксофоніст Метс Гюставсон (Mats Gustafsson) збив келих вина глядача, який сидів у першому ряді. Це мікс двох цих історій.

Ви були задоволені своїми успішними виступами, що вирішили створити регулярний гурт?

Так. Ми звучали дуже органічно і відчували, що маємо спільні ідеї. До студії звукозапису ми прийшли вже по першому спільному концерті і записали дебютний альбом.

Від того часу ми почали грати все більше і більше концертів. Як гурт ми дуже активні, маємо заплановано багато нових проектів.

Грали між собою раніше?

Перед першим концертом я часто грав з Метсом і кілька разів з барабанщиком Андреасом Верліном (Andreas Werlin). Але Метс і Андреас ніколи не грали разом перед нашим першим концертом.



Чи можеш розказати про Ваш новий проект Fire Orchestra? Восени 2015 року відбулася прем'єра нового музичного матеріалу під назвою "Ritual".

Ідея проекту народилася під час нічних посиденьок після успішного концерту. До нас прийшла думка, чому би не зібрати більшу версію гурту Fire! з музикантами, які мешкають у Стокгольмі?

Ми запланували виступ у класному експерементальному клубі Fylkingen у Стокгольмі. До співпраці запросили двадцять сім музикантів. Виступ перевершив всі наші очікування, тому вирішили, роком пізніше, зробити маленьке турне граючи альбом "Exit!" у Швеції.

Їздили чотирма автобусами. Це було фантастично. Ще через рік відіграли довше турне по Скандинавії і почали виступати на європейських фестивалях. Проект розвивався.

Нашу другу частину "Enter" перший раз заграли в Гетеборзі і концертували з ним по Європі. Група завжди мала змінний склад учасників. Зараз, зважаючи на новий матеріал "Ritual", ми зменшуємо склад оркестру. Тепер з нами лише дванадцять музикантів з Швеції, Данії, Норвегії і Франціії.

Коли граєш з ними – це фантастичні відчуття, цей масивний, потужний звук неможливо стримати. Гурт є мережею скандинавських музикантів, і гадаю, багато хто з них отримує неймовірний досвід.



На якому етапі перебуває сучасна джазова та імпровізована сцена у Швеції? Можеш порівняти її з європейською?

Музична альтернативна сцена у Швеції – це електронна музика, альтернативний рок, імпровізація і джаз які проникають один в одного. На цій сцені дуже багато талановитих музикантів, але бракує місця для гри. У цьому бачу проблему на сьогодні.

Зацікавлення таким стилем музики притаманне континентальній частині Європи і відчуваю, що ще більше її люблять на сході Європи. Щораз більше шведських музикантів виступає у Європі і це добре.



Під час Art Meetings Ваш виступ став родзинкою програми. Що було для Вас цікавого в цій пропозиції, чому погодилися взяти участь у фестивалі?

Це буде перший концерт гурту Fire! в Україні у такому складі. Відчуваємо потребу приїхати і заграти концерт, зважаючи на останні події. Я виступав колись у Києві з Tape, моїм гуртом, граючи дивні композиції на фестивалі, організованим Андрієм Крітченком і це була класна забава.

Ігор Ванюрські

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.