Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

уряд

volynnews.com

Четвер, 17 вересня 2015, 13:39

В Україні звільнили 700 посадовців

уряд

В Україні за люстрацією звільнено більше 700 чиновників.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Як заявила глава департаменту Міністерства юстиції з питань люстрації Тетяна Козаченко, в Україні на підставі закону "Про очищення влади", що набув чинності 16 жовтня 2014 року, звільнено понад 700 чиновників.

"В Україні немає такої статистики, яка встановлює, скільки людей потрапляє під заборони. І немає органу, який цю інформацію збирає. Якщо людина не хоче звільнятися за власним бажанням, знаходиться на державній службі і не звільнилася до цього – тоді вона звільняється на підставі закону. І саме тоді цю особу вносять до єдиного реєстру застосування заборон. Таких осіб зараз у реєстрі трохи більше 700", – наголосила Тетяна Козаченко.

За її словами, люстрація в Україні побудована за принципом децентралізації.

"Люстрація – це децентралізація. Якщо це фільтр і це можна встановити за об'єктивними критеріями – наприклад, якщо особа займала високого рівня посаду не менше року у відповідний період часу, мала б бути частиною системи і забезпечувати роботу держоргану поза тих функцій, які прописані в законі, через що люди не отримали ефективної державної машини, яка б забезпечила рівність прав, свобод, людей та ін.", – зазначила Козаченко.

Також вона уточнила, що більшість людей, які потрапляють під критерії закону про очищення влади, можуть піти за власним бажанням, і тоді їх не буде зафіксовано в заборонних реєстрах.

Зазначимо, закон про очищення влади передбачає люстрацію громадян, які займали державні посади за часів президентства Віктора Януковича. У тому числі для високопоставлених чиновників колишнього режиму обмежується право обіймати посади в органах державної влади на 10 років, для інших – 5.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.