Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Грибовицьке сміттєзвалище

lib.exdat.com

Понеділок, 28 вересня 2015, 13:19

Жовківські депутати проголосували за закриття Грибовицького сміттєзвалища

Грибовицьке сміттєзвалище

Депутати Жовківської районної ради прийняли рішення про рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища та внесення змін до законів про побутові відходи.

24 вересня відбулася 38 сесія Жовківської районної ради, на якій депутати ухвалили рішення про вплив Львівського сміттєзвалища на екологічну ситуацію  у Жовківському районі.

Відтак, було вирішено повторно звернутися до уряду щодо включення до національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища та виділення коштів на рекультивацію та поетапне закриття сміттєзвалища.

Також депутати вирішили звернутися до Львівської обласної ради, Верховної Ради України із клопотанням щодо внесення змін у Закон України «Про відходи» Ст 35-1 «Вимоги щодо поводження з побутовими відходами». Зокрема, заборонити проектування, будівництво та експлуатацію полігонів побутових відходів без оснащення системами захисту грунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату.

Від Львівської міської ради жовківські депутати вимагають внести зміни в «Програму поводження з твердими побутовими відходами у м. Львові на 2014-2018 роки» а саме : в п.2.5.1. «Заходи з поетапного закриття та рекультивації міського полігону для захоронення ТПВ» внести назви посад  працівників Львівської міської ради, що будуть відповідати за кожний етап поетапного закриття та рекультивації міського полігону для захоронення ТПВ.  Це дозволить органам місцевого самоврядування Жовківського району виробити  стратегію і план дій по контролю за закриттям та рекультивацією міського полігону для захоронення ТПВ.

Наразі, за підрахунками депутатів, вартість рекультивації Грибовицького сміттєзвалища становить 213155,172 тис. грн. у тому числі: будівельно-монтажні роботи – 164892,377 тис. грн, устаткування – 5304,727 тис. грн, інші витрати – 42958,068 тис. грн.

Орієнтовний термін закриття сміттєзвалища – 10 років. За цей час жовківці пропонують зробити: влаштування дренажу та каналізації фільтрату вздовж господарської зони, будівництва каналізаційної насосної станції; влаштування протифільтраційної завіси та протиповіневої дамби, що ліквідує забруднення підземного водоносного горизонту фільтратом; влаштування багатофункціонального захисного екрану (технічна рекультивація); роботи з біологічної рекультивації; спалення біогазу та отримання електроенергії; влаштування газозбірних свердловин та газопроводів, що дозволяє ввести систему утилізації біогазу на повну потужність та максимально зменшити забруднення атмосфери біогазом; тощо.

Проте необхідною умовою рекультивації сміттєзвалища є вирішення таких проблемних питань:

- виділення нової земельної ділянки під полігон твердих побутових відходів;

- будівництво сміттєпереробного комплексу;

- фінансово-організаційна участь прилеглих територій Львівської області, які буде обслуговувати сміттєпереробний комплекс та новий полігон ТПВ.

Зазначимо, що за даними Жовківської районної ради, внаслідок сміттєзвалища статистика захворювань мешканців Дублян, сіл Грибовицької та Малехівської сільських рад значно перевищує середні показники по району. Така ситуація зумовлює постійні протести мешканців навколишніх сіл, які найбільше потерпають від токсичних відходів. 

На запит, який був надісланий Жовківській центральній районній лікарні щодо результатів моніторингу стану здоров’я мешканців Жовківського району, що проживають в районі прилеглому до сміттєзвалища, стало відомо, що показник поширеності захворювань тут набагато вищий від середньорайоннного.

"Якщо проаналізувати рівень поширеності захворювань по класах хвороб в селах Малехів, В.Грибовичі, М. Грибовичі та Збиранка за 2014 рік, то цей показник вищий від середньорайоннного по хворобах нервової системи, хворобах ока (в два рази вище), цереброваскулярних хворобах, хворобах органів дихання (в два рази вище), хворобах органів травлення (гастрити), хворобах шкіри, хворобах кістково-м’язової системи, хворобах сечостатевої системи інфекційних хворобах, особливо це характерно для с. Малехів, Збиранка та В. Грибовичі. Така ж тенденція спостерігалась і в попередні роки", – йдеться у повідомленні Жовківської лікарні.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.