Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

мітинг в Іспанії

ВВС

Понеділок, 28 вересня 2015, 15:12

Каталонія може відділитися від Іспанії

мітинг в Іспанії

Прихильники відділення Каталонії від Іспанії перемогли на парламентських виборах в регіоні.

Про це повідомляє ВВС.

Після обробки 94% протоколів, сепаратистська коаліція Junts за Si отримує 62 місця в 135-місцевому парламенті в іспанській автономній області Каталонія.

Також виступає за відділення регіону від Іспанії ліва партія "Кандидатура народної єдності", яка отримала 10 місць.

За словами глави Каталонії Артура Маса, мешканці області зробили вибір на користь незалежності регіону від Іспанії. Окрім цього, напередодні виборів політичні партії заявили, що перемога дозволить їм оголосити незалежність регіону через півтора року.

Наразі уряд Іспанії повідомив, заблокує подібні спроби в судовому порядку.

Загалом, на виборах була відзначена рекордна явка в історії Каталонії: в голосуванні взяли участь 76% виборців. Всього тут налічується більше 5 млн виборців.

Результати опитувань показують, що більшість каталонців підтримують ідею проведення референдуму про незалежність, проте думки щодо того, чи варто провінції відділятися насправді, розділилися майже порівну.

Правляча партія CDC, очолювана Артуром Масом, і ліва ERC виставили на вибори Єдиний список кандидатів під гаслом "Разом за незалежність". За їхніми словами, ці вибори є референдумом про незалежність від Іспанії.

Сепаратисти наполягають, що іспанська влада неодноразово відмовляла їм у проведенні повноцінного, юридично визнаного референдуму, а результати неофіційного голосування в листопаді 2014 року, в результаті якого перемогли прихильники незалежності, Мадрид проігнорував.

Противники незалежності в Каталонії розділені на кілька груп, включаючи Народну партію, яку очолює прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой. Він наполягає, що оскільки можлива втрата Каталонії відіб'ється на всій країні, то найбільш демократичним підходом до питання про незалежність провінції стало б проведення загальнонаціонального іспанського референдуму.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.