Юрій Семашко,  28 вересня 2015

Контролюйчики Добродомова

У списках "Народного контролю" до Львівської міськради можна помітити натяк на політичну незайманість.

Ще коли "Народний контроль" імені Дмитра Добродомова запрацював як журналістсько-громадська організація, було зрозуміло, що наміри активістів руху йти в політику – лише справа часу, який вже настав.

Варіанти дізнавалися, хто ж спробує поборотися за Львівську міську раду під орудою Дмитра Добродомова.

Партія поділила своїх шістдесят чотири кандидати у міську раду на кілька професійних груп: учасники АТО, волонтери, громадські активісти, експерти, юристи, журналісти і дещо екзотична категорія соціально-відповідальних підприємців.

Однак таке позиціонування не означає їх політичну незайманість.
 
Логічно, що очолити список політиків пасує Валерію Веремчуку – після минулорічного балотування у Верховну раду за ним тягнеться шлейф підтримки радикалів, Народного руху, та інших політичних сил.

Це, по-своєму, відбилося на міському списку НК. Так, по двадцятому округу міг би, як і торік, махати граблями "а-ля Ляшко" Андрій Ткачук. Однак така поведінка явно не відповідає його теперішньому статусу помічника голови партії Дмитра Добродомова.

Кандидат в мери відпускає в депутатське плавання залами Ратуші й інших підопічних – Віталія Гараня, Олену Дмитрієнко, Андрія Білоуса. А якщо зійдуться зорі, то в Львівській міській раді буде ціле подружжя депутатів Білоусів: Андрій та Ірина (Білоус-Сандуляк, яка раніше працювала на ЗІКу).

Ще одним бажаючим перейти з статусу помічника в депутати є Роман Гунда – свого часу вірою та правдою відслужив Лідії Котеляк, а зараз головує в обласному осередку "Меморіалу імені Василя Стуса".

"Гарний приклад – заразний" – мабуть так подумав Веремчук і також благословив на депутатську кампанію двох помічників: Михайла Дідуха та Оксану Медвідь. Остання торік заслужила йти в списку Радикальної партії Ляшка, але в червні цього року залишила список ляшківців.

Ще одним колишнім радикалом є Михайло Васюта – торік він змагався за депутатський мандат по 117 округу.

Замикає когорту контрольованих народом радикалів, велика людина, Андрій Мисик. Його двадцять сьоме місце в списку не дозволило йому потрапити під купол Верховної ради.

Натомість в Ратуші він встиг подепутатити від Пори разом з Андрієм Білоусом – відповідно до державного реєстру вони разом з Дмитро Добродомовим та Андрієм Кісерою є співзасновниками Громадської організації "Громадський рух "Народний контроль".

Не втратити насиджене місце депутатів міької ради спробує й двійко нашоукраїнців – Андрій Стецьків, Сергій Бащук. Ще в одного, вже колишнього депутата ЛМР, Андрія Чіпка почесна місія представляти в Народному контролі Комітет підприємців Львівщини.

Зайшлося місце в НК колись відданому ідеалам УНП Володимиру Савруку, а також ідейному рухівцю Оресту Печенку. Подейкують, що він сприяв свому братові у веденні незаконного грального бізнесу.

Заради "Народного контролю" залишив ВО "Свобода" Віталій Свінціцький, який був заступником керівника Шевченківської районної організації.

Небиякий інтерес автора публікації викликала юрист Богдана Москва. Таке ж ім’я та прізвище в кандидата в депутата Золочівської райради від Самопомочі, працівника юридичної компанії "Юстар".

Дещо збочила в бік сумнівної ГО "Розвиток громади" юрист Людмила Роюк, яка свого часу представляла громадівців під час формування Громадської ради при ГУМВС України у Львівській області.

Бізнесмени

Непублічна група кандидатів, яку "Народний контроль" охрестив соціально-відповідальними. Незважаючи на це, компанія Романа Шовгена "Гео-топо-кадастр" фігурувало в спробі рейдерського захоплення комерційної ерухомості у Львові.

Журналісти

Поміж борзописців та борзопискинь варто відзначити студентку ЛНУ Уляну Лаврик – вона чи не єдина, хто балотується одразу за двома списками НК: в обласну раду та міську ради.

В обласному списку Народного контролю балотується батько телеведучого Андрія Скопа художник з Дрогобича Лев Скоп.

Нещодавній конфлікт між місцевим мером та шеф-редактором газети "Винники-плюс" Павло Фіщуком, щодо якого відкрили кримінальне провадження ще не переросло в політичну площину, але точно відіб'ється на рейтингах останнього.

Ненависники самобудів

Боротися з сумнівними будовами Львова "Народний контроль" буде силами активістів, що вже мають досвід участі в акціях протесту: Анна Мармуляк, Галина Юрковська, Юрій Мураль.



Загалом список "Народного контролю" до Львівської міської ради постає дитям свого часу: він позиціонує себе як вона (партія), що має новий підхід до політики в свому міському списку включає політиків з досвідом.

При чому цей факт політсила не надто афішує. Це підштовхує до думки, що в списку НК вони задля збереження наявних мандатів.

На тлі політиків старої школи громадські діячі та волонтери виглядають дещо наївно – хоча, може, це й є та таємна зброя, якою вони братимуть виборця та битимуть конкурентів? Чи присутність новачків для партії є лише для підтвердження формального статусу "народний"?

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.