Любомир Калинець,  5 жовтня 2015

Іспанський "Дивосвіт" українців

Найбільша в Європі українська суботня школа успішно стартувала в новому навчальному році.

Суботня школа "Дивосвіт", яка є структурною ланкою однойменного культурно-освітнього центру в місті Алькоркон поблизу Мадрида, впевнено і продуктивно розпочала 2015-2016 навчальний рік з кількох знакових подій.

Передусім, так би мовити, своєрідною прелюдією до початку навчання стала участь як творчих колективів, так і окремих артистів школи у фестивалі "Земля без кордонів: культура між нами", який відбувся 6 вересня в португальському місті Одеміра.

Як висловився хтось жартома (хоча в кожному жарті присутня частка правди), "дивосвітівці" вирішили підкоряти сусідню країну, замахнувшись на міжнародні лаври.

Запросила ж на фестиваль іспанських українців римо-католицька парафія Одеміри. А загалом цей мистецький захід мав на меті представити мистецтво й традиції інших народів, які населяють місто, й зокрема познайомити тутешніх жителів з культурним надбанням українців.

Оскільки в Алькорконі позаторік гостював тутешній танцювальний ансамбль "Viz-a-viz" (Тет-а-тет), то його керівники, українське подружжя Оксана та Володимир Драбовські, замовили словечко за "Дивосвіт" перед організаторами фестивалю.

Ясна річ, згідно з українськими звичаями наші делегати, ступивши на португальську землю, привітали господарів запашним короваєм.

Нашим артистам випала честь продемонструвати свій хист окремим блоком, тривалість якого становила 45 хвилин. За цей час вони змогли виступити як у пісенному, так і танцювальному жанрах.

Симпатії португальської публіки по праву розділили вихованці музичного керівника Лілії Ткачук – юні солісти Патрісія Бастюк, Анастасія Дроник, Христина Ясна, Адріан Кашаний, Вікторія Михалюк, Роман Климко.

Чудове враження на присутніх справила також виконавська майстерність юної іспанської співачки Беатріс Монтеро Павон, яка виконала ще й віночок українських пісень. Крім них гарячу підтримку глядацької аудиторії викликав спів двох ансамблів: "Джерельце" та "Передзін".

Припали до вподоби глядачам і танці у виконанні підопічних Ігоря Чижевського з гуртка "Перлина": "Привітальний", "Козацький", "Вальс".

Бурхливі оплески публіки зірвали Христина Наумова й сам Ігор Чижевський за сюжетно-гумористичний танок "Із сиром пироги".

Підводячи коротенькі висновки, можна з певністю ствердити, що дивосвітівські артисти гідно представили українське мистецтво на португальській сцені.

А ось в суботу, 12 вересня, шкільна родина зібралася на свято в рідній домівці в Алькорконі. І то не на казна-яке, а для відзначення початку нового навчального року.

Цього дня справжніми іменинниками стали першокласники, які влилися в дружню сім'ю, та учні одинадцятого класу, для котрих цей рік є завершальним. До речі, чисельність першачків рекордна за всі роки діяльності навчального закладу – 42.

І ще кілька цифр, які заслуговують на увагу. Цьогоріч за парти сіло 280 учнів, а ця кількість – також побитий рекорд попередніх років. 150 осіб навчатимуться у початковій школі (в тому числі 28 дошкільнят) і 130 – в середній і старшій.

Словом, за цим показником, як би це нескромне не прозвучало, проте факт залишається фактом, суботня школа "Дивосвіт" і надалі залишатиметься лідером серед подібних навчальних закладів Європи.

Надзвичайно приємною новиною стала озвучена директором культурно-освітнього центру Наталею Володимирівною Бондаренко звістка про відзначення вчителів і учнів "Дивосвіту" грамотами та пам'ятними знаками за участь у різних конкурсах попереднього навчального року. Власне, під час свята першого дзвоника нагороди було вручено номінантам.

Так, скажімо, вчитель 3-Б класу Леся Іванівна Мельник посіла перше місце в рамках І-го Міжнародного конкурсу "Найкращий вчитель української мови за кордоном" в номінації "Учитель початкової школи".

За цей успіх, а також за значний внесок у популяризацію української мови за кордоном міжфракційне депутатське об'єднання "Світове українство" Верховної Ради України нагородило її почесною грамотою.

З нашого досьє

Леся Мельник народилася в місті Кам'янка-Бузька Львівської області. Закінчила Володимир-Волинське педагогічне училище за спеціальністю «Учитель початкових класів і організатор гуртка образотворчого мистецтва».

Згодом навчалася на заочному відділенні географічного факультету Львівського державного університету імені Івана Франка. У 2008 році приїхала в Іспанію, з 2013-го працює в "Дивосвіті".

Учителі-початківці Наталя Василівна Бігун і Світлана Михайлівна Михалюк удостоїлися подячних грамот від Міністерства освіти і науки України та Української всесвітньої координаційної ради як кращі учасники у номінації "Учитель початкової школи" за результатами конкурсу "Найкращий вчитель української мови за кордоном".

Наступний представник у списку нагороджених – вчителька 1-А класу Анна Ярославівна Гречин. Її відзначено пам’ятним знаком "Україна – єдина родина" і посвідченням Міжнародної української школи (МУШ) за активну участь у конкурсі "Найкращий вчитель української мови за кордоном".

Перелік удостоєних нагородами "дивосвітівців" продовжать учні. Вони, як і педагоги, внесли значну лепту в піднесення авторитету культурно-освітнього центру.

Грамотами Міжнародного інституту освіти та культури Національного університету "Львівська політехніка" та Норвезько-української громадської асоціації "Maidan Norvay" за участь у Міжнародному літературно-мистецькому конкурсі для української молоді "Життя – Тобі…" нагороджені: Христина Наумова, Софія Михайльо, Олександр Берник, Дмитро Біловус, Андріана Ляхоцька, Станіслав Черхавський, Марта-Марія Костик, Марія-Діана Кривенко, Валерія Розкалій, Юлія Уграк.

Варто додати, що їхні роботи (як твори, так і малюнки), спрямовані на цей конкурс, увійшли до двохтомного видання з однойменною назвою "Життя – Тобі…", що стало результатом проведення цього заходу. Його ж метою було виявити дитяче бачення понять "європейські цінності", "демократичні свободи", "відстоювання інтересів держави", та розуміння подій, що відбуваються в Україні.

Крім персональних відзнак, були ще й грамоти для всього колективу "Дивосвіту". Благодійну грамоту від Української православної церкви Київського патріархату, якою відзначено активну участь культурно-освітнього закладу в допомозі воїнам АТО, передали волонтери Антоніна Патиченко та Василь Зайцев.

Не менш радісним став і той факт, що керівництво МУШ нагородило "Дивосвіт" грамотою як кращий колектив у номінації "Школа – родина". І, як вказується в супроводжувальному тексті: "…за родинність в родині щосуботи, щодня, щогодини".

Безумовно, в успіху "дивосвітівців" є величезна заслуга як теперішнього директора Н. В. Бондаренко, так і попереднього керівника центру О. Б. Горін.

З нашого досьє

Наталя Бондаренко побачила світ в Самборі, що на Львівщині. Закінчила Самбірське педагогічне училище (вчитель початкових класів) і факультет іноземних мов (німецька та англійська мови) Дрогобицького педагогічного університету імені Івана Франка. Працювала в Самбірській ЗОШ №2. В 2001 році приїхала в країну Дон Кіхота. З травня 2006-го – в "Дивосвіті".

Оксана Горін народилася в місті Ходорові Львівської області. Закінчила факультет прикладної математики Львівського державного університету імені Івана Франка. Упродовж короткого часу працювала в одній з шкіл Нового Роздолу, згодом в одному із супермаркетів Львова, де відповідала за програмне забезпечення.

У листопаді 1999 року вирушила на заробітки в Іспанію. У 2005 році стала ініціатором створення української суботньої школи "Дивосвіт". Зараз поєднує роботу програміста в Мадриді з проживанням в селі Сокільники поряд зі Львовом.

Крім них на вчительській ниві трудяться ще й інші вихідці з Львівщини: Марія Дмитрівна Мирга (Старосамбірський район), Надія Михайлівна Леськів (Броди), Оксана Михайлівна Ганич (Рудки Самбірського району), Оксана Миколаївна Маланяк (Самбір).

Мабуть, недоцільно вповні переповідати весь хід урочистої лінійки. Краще зосередьмо увагу на ще деяких цікавих і пам’ятних моментах.

Один з них, безумовно, це – окроплення святою водицею всіх присутніх сотрудником української парохії Благовіщення Пресвятої Богородиці в Мадриді отцем Володимиром Нейлюком. Він не поскупився, поливаючи присутніх, чим ще більше підніс загальний настрій урочистостей. Зрештою, і його слова, звернені до школярів, залишать відгомін у їхніх серцях.

Крім священика ще одним бажаним гостем став нещодавній воїн одного з добровольчих батальйонів киянин Дмитро Клушин. Його схвильована розповідь як очевидця подій у самому центрі воєнних дій не могла не зачепити за живе.

І ще один приємний подарунок очікував на школярів. Маємо на увазі дитячу поетичну збірку "У лісі, ой не в темному", подаровану школі завідуючою літературно-драматичним відділом, відповідальним секретарем художньої ради Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької Надією Труш.

Тридцять примірників цієї книжечки, які надійшли зі Львова, вирішено приберегти на призи учням молодших класів.

Цього ж погожого осіннього дня творча команда "Дивосвіту" разом з іншими представниками української громади іспанської столиці взяла участь в урочистому концерті, підготовленому для учасників річних зборів Світового конгресу українців, які відбувалися з 11 по 13 вересня в столиці Іспанії.

Відрадно, що розпочинати програму випало не комусь іншому, а таки дивосвітівським танцюристам з гуртка "Перлина". Танці "Привітальний" і "Козацький" у їхньому виконанні задали чудовий настрій для всіх присутніх у залі, наповнивши аудиторію величним українським духом.

Гарячу підтримку публіки отримали учасники вокального ансамблю "Джерельце" (керівник – Ліля Ткачук) та ансамбль "Веселка", очолюваний Оксаною Маланяк.

Між іншим, з останніми та наймолодшими артистами стався доволі неприємний казус, з якого вони вийшли з честю.

Перед самим виконанням пісні "Чоботята" запручалася озвучувальна апаратура. Як оператори не намагалися її поладнати, – все даремно. Тоді керівник ансамблю скомандувала своїм вихованкам співати без музичного супроводу.

Диригуючи ними з партеру, Оксана Миколаївна, як могла, підбадьорювала дівчаток. І вони не підвели, чудово впоравшись не лише зі співом, але й хвацько пританцьовуючи. Вже з першого приспіву глядачі почали оплесками супроводжувати наших артисток. А в кінці пісні аплодисменти стали бурхливими.

А ось ще один номер "дивосвітівців" викликав не лише шквал оплесків, але й вигуки "Біс" і "Браво". До того ж публіка ще й підвелася зі своїх міць. Такий ажіотаж супроводжував танок "Із сиром пироги" у виконанні Христини Наумової та Ігоря Чижевського.

Що ж початок у цьому навчальному році зроблено. І то гідний. А попереду в культурно-освітнього центру "Дивосвіт" нові цікаві заходи та події.

Для прикладу, цієї суботи в стінах закладу виступить з концертами відома українська співачка, уродженка Львова Ірина Федишин.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.