Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

комуністи

П'ятниця, 9 жовтня 2015, 09:29

З'явився список осіб, які підпадають під декомунізацію

комуністи

На сайті Інституту національної пам’яті оприлюднено список прізвищ історичних діячів, чия діяльність підпадає під дію закону про декомунізацію.

Про це йдеться на офіційному веб-сайт Українського інституту національної пам'яті.

Відтак, йдеться про осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР, інших союзних або автономних радянських республік.

Серед них – співробітники репресивних органів ЧК-ГПУ-НКВД-КГБ, а також діячі комуністичної партії, організатори Жовтневого перевороту в Російській республіці 1917 року.

Також під декомунізацію потрапляють ті, хто встановлював радянську владу в Україні, переслідував учасників боротьби за незалежність України у XX столітті. В Інституті національної пам'яті вважають, що під дію закону про декомунізацію потрапляють і прізвища іноземних теоретиків і практиків комуністичного руху. У поданому списку коротко вказано злочини цих осіб.

Вулиці та інші топоніми, названі на їхню честь, мають бути перейменовані до 21 листопада 2015 року.

Як повідомляють в Інституті, список створений істориками для зручності місцевих громад, які обирають нові імена комуністичним вулицям згідно Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Він не є вичерпним, співробітники УІНП продовжують над ним працювати.

Загалом, під декомунізацію підпадають 520 історичних діячів.

Нагадаємо, 9 квітня Верховна Рада увічнила перемогу над нацизмом та заборонила використання комуністичної символіки.

Зазначимо, що населені пункти, що мають радянські назви, перейменують – рішення прийматиме місцева влада. Також у травні на сесії Верховної Ради депутати вирішили населеному пункту Прибілля Жидачівського району Львівщини повернути історичну назву Ятвяги.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.