Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Ігор Калинець

Вівторок, 13 жовтня 2015, 17:03

Калинець написав лібералу Мариновичу про бідосю Магдиш

Ігор Калинець

Поет і прозаїк, колишній політв'язень Ігор Калинець відповів на лист Мирослава Мироновича щодо можливого звільнення начальниці управління культури ЛМР Ірини Магдиш.

У ньому проректор УКУ Мирослав Маринович прокоментував конфлікт пов'язаний із звільненням начальниці управління культури ЛМР Ірини Магдиш та висловив думку, що незважаючи на те, що Церкву втягують у неналежну їй роль учасниці конфлікту, її справжнє місце – понад людськими пристрастями.

Подаємо відповідь Ігора Калинця повністю:

"Пане Мирославе! Слава Ісусу Христу!    

Читаю Ваш роздум "про конфлікт між Садовим і Магдиш через висловлювання про церкву" – так озвучено його в в інтернеті. Мені незручно через свою ретроградність зізнатися, що я не є читачем цього досягнення громадського спілкування: із деяким запізненням читаю видруковані матеріяли і хочу зрозуміти (а це не перший раз!) Вашу позицію.

Мені здається, як це не прикро, між нами (не тільки мною, а й покійними нашими найсвітлішими постатями Ярославом Лесевим і Зеновієм Красівським) таки проліг згаданий Вами "тектонічний" розлом. Гірко усвідомлювати, бо ми колись цілий рік перебували у приязні в концлагері на Уралі, де я напевно не приховував захоплення Вашим героїчним чином – входженням в Українську Гельсінську Групу в 1976 р.

Нині я боляче діткнутий тим, що опинився у згідно Вами окресленій "певній групі "захисників Церкви". Зрештою, чому боляче? Я радий, що входжу до Товариства "Святий Юр" – організації, що захистила Львів від безчестя, бодай наразі на половину відстоявши спорудження пам’ятника і реконструкції всього майдану разом зі сквером, бо вороги Церкви і далі перешкоджають закінчити роботи на Святоюрській площі, яка вже недавно озвучена з благословення Папи як відпустова.

Отець Юстин Бойко чи пан Олесь Городецький, на Вашу думку, "взяли на себе явно не свої повноваження". Можливо, вони і не брали, коли б Ви як проректор УКУ та й сам УКУ відчували обов’язок захистити Церкву, її традицію, героїчну історію, а не спекулювати дивним примирення нібито християнським, бо не всі "наші", на жаль, є нашими. Бо не все може бути примиреним. Вам ближче те, що руйнує традицію Церкви, бо така вже сутність лібералізму.

Кажете, що тут потрібен голос мудрої єрархії. Отож тим голосом пасувало бути Вам – Моральному авторитету, Совісті і Мужу близькому до кардинала Гузара, а не нашому "люблячому Пастору", як того хочете Ви. Справді, наш "люблячий Пастор" – це Блаженніший Святослав. Чи йому випадає забирати голос у такій нікчемній брудній справі – дискусії з пані Магдиш чи подібними? Не той рівень.

Звичайно, природна річ мати різні думки на певні справи, але не можна багном оскверняти святі речі – нашу вистраждану Церкву, навіть помимо окремо її недостойних синів. Але чого ображають мене і подібних мені таких же християн? Цитую наведену Вами сентенцію Великого Митрополита: "…незгода і боротьба приносить збурення, безлад і занепад". То хто ж постійно вносить їх цього ювілейного року?

А Ви ставите в один ряд тих, хто ображає і баламутить, і тих, хто є "певною групою захисників Церкви": "модерністів" і "традиціоналістський сегмент суспільства". Світ уже спізнав усі "принадності" ліберальних модерністів. Ми не згоджуємося стояти поруч на одній площині задля порозуміння, бо ми різні і різні наші правди, ми на різних платформах. Наша – стійка, але куди скочуєтеся Ви у своїй невиразности – похилій площині розламу?"

Нагадаємо, що міський голова Львова Андрій Садовий попросив вибачення за суперечливі висловлювання начальниці управління культури Львівської міської ради Ірини Магдиш, яка відразу ж після цього подала у відставку.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.