Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Фінанси

http://tsn.ua

Понеділок, 9 липня 2012, 11:14

Національний банк намагається утримати курс гривні до долара

З метою утримання курс гривні до долара США на рівні 8 грн за $1 Національний банк до кінця року витратить на це майже $ 5 млрд.

Минулого місяця резерви НБУ скоротилися на $ 1,44 млрд через необхідність держави повертати свої зовнішні борги. В НБУ сподіваються на відновлення валютних резервів.

"В кінці року міжнародні резерви будуть на рівні початку року ($ 31,79 млрд. - ред.) або навіть вище", - повідомив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький.

У Міжнародному валютному фонді підрахували, що для утримання курсу гривні на рівні 8 грн / $1 НБУ доведеться витратити до кінця року ще майже $ 5 млрд, і його резерви опустяться до $ 24,4 млрд. Цей сценарій враховує відсутність надходжень від МВФ в рамках угоди stand-by.

На разі утримувати курс гривні НБУ допомагають громадяни. У червні вони купили всього $1,86 млрд, що менше, ніж у травні ($1,88 млрд), і набагато менше, ніж у червні 2011 року ($ 2,9 млрд).

Значне надходження валюти від іноземних футбольних фанатів під час Євро-2012 банки не помітили: обсяг викупленої валюти скоротився з $1,36 млрд в травні до $1,12 млрд в червні.

Подальшого розвитку ситуації експерти поки не прогнозують.

"Серпень і вересень є складними місяцями для валютного ринку, тому НБУ доведеться витрачати резерви на підтримку курсу гривні. Девальваційні очікування зберігаються, оскільки у населення немає впевненості, що після парламентських виборів буде вжито заходів для утримання курсу", - каже економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан.

Нагадаємо, за повідомленням НБУ, резерви НБУ у червні скоротилися на $ 1,44 млрд через необхідність держави повертати свої зовнішні борги. Минулого місяця Україна погасила $1,8 млрд за зовнішнім держборгом в іноземній валюті, а також через великі обсяги продажів Нацбанком валюти на міжбанку.

джерело: Український тиждень

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.