Мальва Вовк,  9 липня 2012

Заклик до поглиблення польсько-українських стосунків

Звернення до поглиблення польсько-українського діалогу громадянських суспільств обох країн виголосили учасники семінару «Україна і Польща в сучасному світі», присвяченому пам'яті Яцека Куроня, який в суботу, 7 липня, відбувся у Львові.

«Ми добре розуміємо, що не вдасться побудувати гарних відносин між нашими народами, не подолавши історію Пам'ятаючи про заслуги Яцека Куроня, ми докладаємо всіх зусиль для того, щоб польсько-українське примирення стало реальністю", - говориться в зверненні.

В так званій Львівській Декларації підкреслено, що, незважаючи на зусилля, спрямовані на примирення "сьогодні по обидва боки кордону лунають голоси тих, хто (...) оскаржує висновки істориків, заперечуючи свою відповідальність за злочини».

Учасники семінару зазначили, що 70-та річниця «антипольської чистки на Волині повинна служити примиренню, а не поглибленню забобонів» між Польщею та Україною.

«Ми, поляки та українці, котрі зібралися у Львові для вшанування пам'яті Яцека Куроня заявляємо, що докладемо всіх зусиль до того, щоб в річницю великої трагедії поляків сказати правду, і віддати шану вбитим. Так само слід говорити правду про українські жертви і вшанувати пам'ять українців», - читаємо у зверненні.

"У Києві, важко знайти людей, яких цікавить справа Волині, але це не змінює факту, що для польської сторони ця справа є дуже важливою, і для Західної України також. Пропозиція дати собі спокій з цим питанням тому, що в Києві це нікого не хвилює, не є гарною ідеєю. Яскраво видно, що ця річниця стане одним з найскладніших елементів у двосторонніх відносинах. Вже сьогодні потрібно думати про те, що зробити, аби ця річниця не застала нас зненацька ", - сказав європосол Павло Коваль, котрий брав участь в семінарі.

Крім історичних питань, у Львові в суботу також обговорили сучасний вимір польсько-українських відносин.

«Польща є потрібна Україні тому, що в Європу треба йти через Польщу. Для Польщі, для тих, хто думає політично зрозуміло, що тільки незалежна, демократична Україна є гарантією суверенітету Польщі. Потрібно утримувати ці взаємні зв'язки, незважаючи на те, що вони часом послаблюються », - сказав радник президента Польщі Броніслава Комаровського Генрі Вуєц.

На думку українського журналіста Віталія Портнікова, перешкодою для польсько-українського діалогу, як і раніше, є "специфічність" нинішньої влади України.

"Незважаючи на моє критичне ставлення до помаранчевих, вони все-таки старалися будувати стосунки між Польщею та Україною. Теперішня влада не думає про державні інтереси, а про бізнес-інтереси членів уряду ", - заявив в інтерв'ю Плотніков.

Український політичний коментатор Микола Рябчук вважає, що деяке охолодження, яке спостерігається сьогодні в українсько-польських відносинах, мине тільки тоді, коли в Україні зміниться влада.

«Але ця ситуація не звільняє від обов'язків громадянське суспільство, роллю якого є компенсація браку ефективності влади. Ми маємо величезний простір для діяльності, і цей простір ми повинні заповнити», - підкреслив він.

Перед суботнім семінаром, присвяченим пам'яті Яцека Куроня, у Львові в п'ятницю відкрито меморіальну дошку на його честь. ЇЇ помістили на стіну кам'яниці на вул. Стрийській, де Куронь народився і провів свої перші десять років.

Джерело: Gazeta.pl

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.