Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

novynar.com.ua

Понеділок, 9 липня 2012, 14:32

У 2012 році Україна імпортувала понад 63 тисячі тонн свинини

Із січня до травня 2012 року Україна імпортувала понад 63 тисячі тонн свинини. Це в три рази більше, ніж в аналогічний період минулого року. Причиною збільшення закупівлі свинини закордоном є зменшення вирощування свиней в Україні.

За даними української статистики, поголів'я свиней в країні на 1 червня цього року становило на 3% (тобто на 227 000 одиниць) менше, ніж минулого року. На думку експертів, причиною зменшення чисельності поголів'я свиней є низька рентабельність виробництва, що призводить до збільшення витрат.

Така ситуація сприяє зростанню цін на м'ясо. За даними аналітичної компанії «ПроАгро», в перші п'ять місяців цього року відпускні ціни на м'ясо в Україні зросли на 3,6%, в середньому це більше ніж 31,3 грн. за кг. Це означає, що порівняно з минулим роком гуртові ціни на свинину зросли на 17%.

Середня ціна імпортованої свинини в травні цього року склала до 21,4 грн за кг. Це нижчі ціни, ніж ті, які пропонують українські підприємств, що купують стада від українських сільськогосподарських ферм.

Україна насамперед імпортує заморожене м'ясо, а зростання імпорту наступило завдяки збільшенню закупівлі м'яса в Бразилії та Німеччині. На думку аналітиків, великі закупівлі свинини в Бразилії можуть поглибити проблеми свиноферм, оскільки м'ясокомбінати віддають перевагу більш дешевому імпортованому м'ясу.

За словами директора "ПроАгро" Микола Вернецького, зростання імпорту свинини відбувається не тільки через відсутність українського м'яса, але насамперед через більш низькі ціни. Крім того, м'ясокомбінати купують в Бразилії не цілі туші, а частини свиней, або ж просто шматки м'яса, які необхідні для виробництва ковбас та фаршу. У випадку українського виробництва, є проблеми з забоєм і розбиранням свиней.

Саме тому українська свинина витісняється з ринку за рахунок імпорту. Але в той же час збільшується експорт цього м'яса. У січні-травні цього року Україна продала за кордон 9200 тонн, тобто понад 68%більше свинини, ніж у той же час у 2011 році. В основному свинина з України потрапляє в Росію.

Джерело: wyborcza.biz

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.