Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

цвинтар у Мостиськах

ishchuk.net

Середа, 4 листопада 2015, 14:17

На Львіщині створять польський військовий цвинтар

цвинтар у Мостиськах

У Мостиськах, де проходить поховання польських вояків, планують створити найбільший на Галичині польський військовий цвинтар.

Про це повідомляє Польське радіо.

Відтак, за словами Мацєя Данцевича з Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва, що організовує сьогодні у Мостиськах поховання 100 польських солдатів, які воювали з німцями за Львів у 1939 році, пошуки останків польських солдатів велися кілька років на теренах, де відбувалися важкі бої із німцями. 

"У комуністичні часи більшість із цих могил були знищені, а багато місць спочинку польських військових й до цього часу не знайдені. Завдяки підтримці місцевих жителів із польським походженням, які мешкають на теренах Львівської області, за останні роки вдалося виявити кілька таких могил. Полеглих ексгумували, а їх останки зберігали у католицьких костелах. Лиш кількох солдатів зі знайдених близько 100 польських солдатів вдалося ідентифікувати", – зазначив Данцевич.

Мацєй Данцевич наголошує, що сьогоднішня урочистість поховання є лише початком. У Мостиськах має повстати найбільший на теренах колишньої Східної Галичини польський військовий цвинтар, де спочинуть солдати, які воювали у 1939 році.

Згідно із планами Ради, на цьому військовому кладовищі можуть бути поховані близько 5000 солдатів, а усіх військові, які боролися за Львів в 1939 році, увіковічнять спеціальними таблицями із викарбуваними іменами та прізвищами.

Зазначимо, за приблизними підрахунками, у західних областях України, в основному на Львівщині, у вересні 1939 року могло загинути від 1000 до 1500 польських солдатів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.