Ірина Марушкіна,  11 липня 2012

Олег Баляш: Ми усунули побоювання закордонних компаній

Із депутатом Львівської облради (фракція Партія регіонів) Олегом Баляшем, який є членом спостережної ради ОКСІ-банку, власником роздрібних торговельних мереж, зокрема таких відомих магазинів-салонів, як “Шок”, “Крез”, “Комп’ютерний Всесвіт”, співвласником НВП “Гетьман”, директором ТзОВ “Актіон Україна” «Варіанти» розмовляли про економічні підсумки Євро-2012 для Львова та для України загалом.

 

Які Ваші загальні враження від проведення  у Львові Євро-2012? Що сподобалось, у чому, можливо, були недопрацювання?

По-перше, в економіку нашої області були зроблені великі державні інвестиції. Були побудовані суперсучасні стадіон і аеропорт. Я вважаю, що аеропорт  для міста – те саме, що 100 років тому залізничний вокзал. Зроблені практично всі магістральні шляхи навколо Львова, митні переходи, кільцева дорога, дорога до Києва. На моє переконання, за все своє існування Львів не бачив такої кількості інвестицій в інфраструктуру.

Завдяки цьому Львів вже отримав значні дивіденди від самого проведення Євро-2012. Десятки тисяч іноземних вболівальників і туристів, котрі відвідали Львів в ці дні, повернулися додому лише з позитивними враженнями і стали найкращими промоутерами України в світі.  Це – різні люди, серед них багато студентів, службовців, бізнесменів, політиків і журналістів. Їх на передодні Євро-2012 страхали різними жахами про Україну, зокрема тим, що буде складно перетнути кордон, що тут висока криміногенність, що немає нормальних закладів харчування, а населення схильне до прояву екстремістських та расистських настроїв. Відвідавши Україну, вони побачили зовсім іншу ситуацію. Така різка, кардинальна  відмінність побаченого від очікуваного лише підсилила позитив їх вражень. Отож повернувшись у свої країни, вони розкажуть багато доброго про Україну своїм співвітчизникам.

Більше того, Євро-2012 матиме мультиплікаційний ефект. Адже багато іноземців, котрі вперше приїхали до нас на Євро-2012, повернуться в Україну ще не один раз і привезуть сюди своїх друзів.    

Безумовно Євро-2012 позитивно вплинуло на імідж України у світі. Але яким буде життя країни після Євро-2012? Чи вплине його проведення на інвестиційну привабливість України та Львова зокрема? Як саме?

Для мене, як для бізнесмена, також важливе те, що внаслідок успішного проведення Євро-2012 міжнародні ділові кола усвідомили, що з Україною можна і потрібно розвивати бізнес, адже тут є порядок і не існує серйозних ризиків чи загроз.  Євро-2012 дав хороший сигнал для того, щоб люди могли працювати. Це полегшує бізнес тим підприємствам, які працюють із закордонними компаніями.

Ми співпрацюємо з польською компанією у сфері побутової техніки, і як тільки були якісь заяви на державному рівні від вищого керівництва держави, це дуже чітко відбивалось на бізнесі, до прикладу, на зменшенні або збільшенні кредитних лімітів.

Євро-2012 принесло до Львова лише позитив. Проте нам зараз треба зрозуміти, як правильно розпорядитись тим майном, котре ми отримали.  

Є серйозні питання зі стадіоном. Єдине, що відомо – що для обслуговування стадіону в рік необхідно 22 мільйони гривень.  А от як ці гроші заробити – наразі ніхто у Львові не знає.

Вже очевидно, що «Арена Львів» не стане базовим полем для ФК «Карпати». 

Хочу відразу навести приклад: 4 серпня на стадіоні «Олімпійський» у Києві виступатиме Мадонна, вона ж виступатиме на футбольному стадіоні у Варшаві. Тобто ці міста вже думають, що робити з цими стадіонами, як заробити на їхнє утримання.

Аналогічна ситуація з аеропортом, де все ще немає компанії-оператора. На моє переконання, львівський аеропорт вартувало би віддати в управління іноземному оператору, бажано –  одній із провідних компаній, яка реально зробила б зі Львова серйозну авіабазу східного напрямку. Адже всі авіаційні маршрути з Європи на Схід, у бік Індійського океану, проходять через Львів. Львів вигідно розташований в географічному плані, і якщо ми отримаємо хорошу управлінську компанію, ми залучимо багато різних рейсів у різні країни світу. Це дасть можливість використовувати аеропорт як транзитний хаб.

Можна провести паралель із такою невеликою країною, як Нідерланди: і Амстердам, і Роттердам мають великі транзитні аеропорти. Хоч населення цієї країни невелике, однак, за рахунок наявності потужних авіаційних операторів, виконуються польоти практично по всьому світу. Те ж саме можна сказати про аеропорт в німецькому Мюнхені, або ж про паризький аеропорт ім. Шарля де Голля. В цих аеропортах рух літаків такий, як на звичайних автомагістралях.

В яку сферу економіки Львівщини, окрім авіаперевезень, можуть прийти інвестиції після Євро-2012 ?

Наша країна цікава для будь-якого бізнесу, адже ми маємо 48 мільйонів населення. Це -серйозний ринок, і будь-яка компанія хотіла б бути присутньою на ньому. Немає компаній, які б сказали: нас не цікавить ринок в 48 мільйонів людей.

Після Євро-2012 неможливо спрогнозувати, в якій конкретно галузі буде прорив, яка сфера бізнесу почне краще працювати. Зрозуміло одне – ми усунули побоювання закордонних компаній, вони зрозуміли, що у нас тут цивілізований світ, де можна спокійно і нормально працювати, без жодних проблем і швидко перетинати кордон.

Сьогодні проте можна реально очікувати підйом в туристичній галузі, маю на увазі розвиток внутрішнього туризму: з’являться різні туристичні маршрути, туристичні компанії будуть більше пропонувати відвідувати Львів і, я сподіваюсь, що Львів стане модним місцем для відпочинку не лише серед поляків і росіян, але й серед туристів з багатьох інших країн світу. Так само, як свого часу ним став Краків після того, як в Польщі запрацювали лоу-кости – дешеві авіа-перевізники. Сьогодні практично кожен європеєць скаже, що відвідував Краків хоча б раз в житті.

Але ж була думка, що багато вболівальників познайомилися з нашою країною поспіхом – вони швидко перетинали кордон, випивали кілька пляшок пива і після матчу вночі повертались додому. Тобто говорити тут про відкриття України в туристичному плані саме вболівальниками складно?

Ви ж розумієте, що коли людина вперше приїжджає в будь-яку країну, вона бачить лише загальні речі, вона ніколи не бачить багато і глибоко. Вона не отримує багато інформації, адже їде з конкретною метою. Тобто, якщо люди їхали конкретно на матч, і приїжджали чи прилітали, як правило, незадовго до нього, то звісно, проведений тут час був спрямований конкретно на футбол.

Однак якщо вдруге вони захочуть поїхати кудись, вони скажуть: «От ми були на футболі у цьому місті, нам там сподобалось, давайте ще раз поїдемо туди». І тоді вони вже приїдуть з іншою метою: погуляти містом, познайомитися з його історією, подивитись на його архітектуру, культуру, тобто пізнати з іншого боку.

Як Євро-2012 вплинуло на економіку Україну, зважаючи на те, що туристи залишили в Україні чималу суму грошей  -  близько  1 млрд. грн, однак, з іншого боку, на підготовку до футбольного чемпіонату держава витратила близько 5 мільярдів доларів?

Євро-2012 за будь-яких умов дало сильний поштовх  для нашої економіки. Коли у час перманентної економічної кризи в інфраструктуру країни вливаються такі величезні кошти - це однозначно добре і правильно, адже рятує і стимулює економічний розвиток.

Гроші, витрачені на Євро-2012, залишилися в країні. На період підготовки до Євро-2012 багато будівельних компаній, які в умовах кризи в іншій ситуації просто збанкрутували, працювали, платили податки, зарплату людям, тобто економіка країни працювала. 

Ще раз наголошую - Євро-2012 було свого роду маховиком, що дало можливість України пройти крізь економічну кризу. Надіюсь, що цей маховик не зупиниться після футбольного чемпіонату, а ті підприємства так само продовжать працювати.

До прикладу, підприємство, яке займалось ремонтом доріг. Держава інвестувала кошти, фірма заробляла, купувала собі обладнання і на сьогоднішній день вже є підприємство, яке має сучасний асфальтний завод. Євро-2012 закінчилось, проте підприємство має все необхідне обладнання, щоб виконувати вже не державні замовлення, а замовлення приватних компаній обласного, районного чи міського рівня, ремонтувати дороги другорядного значення.

Такий поштовх можна порівняти зі стартовим капіталом: ви приходите у бізнес, у вас немає грошей і тут ви отримуєте серйозне державне замовлення. На цьому замовленні ви заробляєте серйозні кошти, однак ви мусите їх відразу ж вкладати, адже об’єм замовлень дуже великий і ви мусите купувати техніку і обладнання, щоб цей об’єм виконувати.

Вклавши гроші і виконавши державне замовлення, ви отримаєте прибуток у вигляді того підприємства, яке розбудували. Зараз стоїть питання про те, щоб після завершення Євро-2012 це підприємство не закрилось, а працювало далі.

Можна навести ще багато прикладів. Завод, що виготовляв крісла для стадіону. Для цього закупили відповідне обладнання і підприємство може працювати далі. Питання стоїть в отриманні наступних замовлень і виготовлені речей з пластику.

Привезені туристами гроші теж ніхто не поклав в бюджет – вони осіли в закладах харчування, готелях тощо. Підприємці, які мали певні очікування щодо Євро-2012 – вони брали кредит, для того щоб привести ресторан чи готель у відповідний вигляд, чемпіонат закінчився, однак вони мають новий відремонтований заклад.

Хто найбільше заробив на Євро-2012:готелі, ресторани, пивоварні?

За даними українських аналітиків, наразі найбільше на Євро-2012 заробили аеропорти.

Проте я б не був таким категоричним у цих оцінках.  Вважаю, що ці кошти розподілились рівномірно між усіма галузями економіки. Якісь заклади дійсно були більш цікавими для туристів, якісь – менш. Так само як і в звичайному бізнесі – люди щось купують більше, щось менше. Якщо ж взяти саме Львів, то найбільший прибуток, на мою думку, отримали готелі і заклади харчування.

Оцініть підготовку до Євро-2012 зі сторони Львівської міської ради та міського голови, зокрема, у питаннях залучення інвесторів до підготовки Єврочемпіонату.

У плані підготовки та організації проведення Євро-2012 найгірше, на мою думку, спрацювала  Львівська міська рада.

Вважаю, що стадіон можна було б побудувати не за державні, а за приватні кошти. Однак пошук інвесторів з самого початку міськрадою був зроблений не на належному рівні.

Також міськрада не справилася із завданням замовлення проекту будівництва стадіону. Можливо, він міг би бути із вбудованим торговим центром, який працював би у всі дні, за винятком тих, коли відбуваються футбольні матчі. Це автоматично дало б  можливість його обслуговувати. Уявіть, якщо взяти торгово-розважальний комплекс King Cross Leopolis і запхати його під стадіон: постійно працюють парковки, люди ними користуються; якщо ж є дні футбольних матчів, то праця торгового центру могла би бути скорочена.

У цьому плані міська влада дуже серйозно недопрацювала, можна сказати, що вона нічого не зробила.

Окрім цього, ми ж всі пам’ятаємо, як нам казали: ось вже завтра ми покажемо інвесторів – говорили-балакали, а потім посідали і заплакали.

Також на будівництво стадіону витратили, якщо не помиляюсь, 300-350 мільйонів гривень коштів міського бюджету, хоча потім прийшла нова компанія і, можна сказати, почала все робити з нуля вже за державні кошти.  

Які наслідки Євро-2012 для бізнесу, зокрема, львівського? Чи можна очікувати, що Львів у плані бюрократичної системи стане більше європейським і цивілізованим, а дозвільні процедури таки будуть спрощені?

Важко сказати, що має тут більший вплив – Єврочемпіонат чи зміна влади в країні.

Уряд Януковича-Азарова є виробничоорієнтованим, порівняно з минулою владою, яка була імпортоорієнтованою. Звісно, якщо до влади прийшли люди, що вболівають за розвиток українського виробництва, вони будуть робити все, щоб вітчизняним підприємствам було легше працювати в регіонах. На сьогоднішній день я вже бачу такі зрушення. Навіть якщо ми говоримо про новий Податковий кодекс, про те, як працює дозвільна система та митниця.

Я сам був приємно вражений роботою митниці. До прикладу, у нас є підприємство «Гетьман» - лікеро-горілчаний завод, ми купували нову лінію, митниця розмитнила її нам за один день. Як правило, виробнича лінія – це багато різних комплектуючих і, як правило, коли ми раніше завозили такі речі, то митники довго вивчали їх, перевіряли – а тут розмитнили за один день.

Якщо говорити про податкову – вона змінюється сама і змінює нас як платників податків. Ми стаємо не платниками податків, а клієнтами. Податкова інспекція позиціонує себе не як контролюючий орган, а як сервісну службу, яка не перевіряє і штрафує підприємство, а допомагає йому сплачувати податки.

Так само і в ситуації виплат заборгованостей колишнього СРСР в Ощадбанку – уряд вже перерахував 1,5 мільярда гривень і, я хочу звернути увагу, не з грошей МФВ, а з тих, які заробила держава.

Чи відвідували матчі Євро-2012 у Львові чи інших містах? За кого вболівали?

 Так, я був на фінальному матчі Іспанія - Італія 1 липня у Києві і вболівав за Італію. Ця країна мені ближча за духом, я часто бував в Італії. Попри те, що італійці програли з таким невтішним рахунком, вони не падали духом. Я був в компанії, де одночасно були присутні і іспанці, і італійці, вони разом танцювали, обіймалися і ця відсутність протистояння, відчуття свята мені дуже подобались.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.